Videli smo budućnost tenisa, Cicipas preko Đokovića do četvrtfinala Toronta

Novak Đoković

Novak Đoković– Stefanos Cicipas 1:2 (3:6, 7:6(5), 3:6)

Nije uspeo Novak Đoković da se plasira u četvrtfinale Mastersa u Kanadi, pošto je poražen od grčkog tinejdžera Stefanosa Cicipasa 2:1 (6:3, 6:7(5), 6:3), posle dva sata i 19 minuta slabe igre našeg tenisera.

Ne pamtimo kada se dogodilo da Đoković u meču koji je trajao tri seta, ne uspe da napravi nijedan brejk, a samo je u jednom servis gemu protivnika stigao do brejk prilika, ukupno je imao dve.

Problemi koji su se nazirali u prva dva kola, u mečevima sa Bašićem i Polanskim, protiv mnogo kvalitetnijeg igrača kakav je mladi Grk, nisu mogli da budu prevaziđeni u prvom setu. Već u prvom svom servis gemu, Đoković se suočavao sa brejk loptama, i to sa čak tri, koje je na lakši, ili teži način, ipak spasao.

Zapretio je naš as Grku u narednom gemu, poveo sa 0:30, ali je Cicipas pokazao da je već stasao u ozbiljnog igrača i sa četiri uzastopna poena sačuvao servis. Naredna dva gema dobili su serveri, dosta lako, a odluka u prvom setu pala je u šestom gemu. Grk je brzo i dosta lako stekao 0:40, Novak je spasio dve, ali ne i treću uzastopnu brejk loptu, pošto je forhend izbacio iza osnovne linije.

U narednom gemu Đoković je možda mogao da uzvrati ribrejkom, igralo se na razliku, ali je u važnim trenucima Cicipas uspevao da sačva prisebnost. Smanjio je bivši broj 1 na 5:3, ali nije uspeo da vrati izgubljeni brejk ni u poslednjem servis gemu rivala u prvom setu, pa je Stefanos Cicipas poveo sa 1:0 posle 41 minuta igre.

Ništa se kvalitativno u Đokovićevoj igri nije promenilo ni u drugom setu. Istina, čuvao je svoj servis do 4:4, ne dozvoljavajući rivalu brejk prilike, ali ni on nije uspevao da zapreti servisu Cicipasa. Kod 4:4, na servis Đokovića, Grk je imao dve vezane brejk šanse, ali je tada pokazao zašto je tako dugo vladao svetskim tenisom. Dobio je gotovo izgubljen gem, ali nije uspeo da sve to nadogradi oduzimanje servisa protivniku. Moralo se u taj brejk.

Bolje je Šoković počeo u dodatnom, 13. gemu, brzo je poveo sa 4:1, ali je to bila prednost od samo jednog mini brejka. Pametnom i strpljivom igrom došao je srpski reket broj 1 do 6:3, ali je Cicipas spasio prve dve set lopte na svoj servis, zahvaljujući dosta i sreći, jer su milimetri odlučivali o autu u oba slučaja. Ipak, Novak je odigrao sa mnogo pažnje treću set loptu na svoj servis i sačekao neiznuđenu grešku rivala za poravnanje u meču.

Nadali smo se preokretu, ne samo u rezultatu, već pre svega u igri našeg tenisera, što bi neminovno donelo i rezultat. Ali, kao i u prvom setu, i u trećem smo odmah gledali brejk lopte za Grka. Prvu je Đoković neutralisao, ali je kod druge Cicipas pogodio liniju posle odličnog bekhend vinera.

Naredni gem doneo je priliku za ekspresan odgovor Srbina, 15:40, i prve brejk prilike za Đokovića u meču, posle gotovo dva sata igre. Kod prve je imao dobru šansu, ali je forhend ispucao iza osnovne linije, a drugu je Grk spasio servis vinerom. Cicipas je poveo sa 3:0, pa je Novak imao težak zadatak da se vrati u meč.

Međutim, nikako nije išlo na servis protivnika. Ritern, Đokovićevo najjače oružje, potpuno je zatajio, mada Grk nije nepoznanica za njega i pored prvog zvaničnog međusobnog okršaja, pošto su njih dvojica često sparingovali. Delovalo je da Cicipas nikako ne može da izgubi svoj servis i stigao je do vođstva od 5:2.

Dobio je Srbin lako svoj servis gem, ali ponovo je bio nemoćan na protivnikov, iako je Cicipas promašio većinu prvih servisa u gemu. To je bio kraj za Đokovića na Mastersu u Torontu.

Komentari
Advertisements