ANĆELOTIJEV NAPOLI: Zreliji i disciplinovaniji, ali jednako ubojit!

Carlo Ancelotti taktika Napoli

Prošla su gotovo dva meseca od dolaska Karla Anćelotija u Napoli. Dolaskom na klupu Napolitanaca, jedan od najboljih trenera današnjice, zakoračio je u najveći izazov svoje karijere.

Napoli već nekoliko godina pokušava da svrgne Juventus s trona i dokopa se ‘Scudetta’, na koji čekaju punih 28 godina. Mauricio Sari je stvorio jedan napadački Napoli, koji je pokupio simpatije svih fudbalskih simpatizera.

Međutim, pokazalo se da takav napadački Napoli nije uspeo do titule u italijanskoj Seriji A, ligi u kojoj se taktici i defanzivnoj igri pridodaje najveća važnost.

Anćeloti je prvim radnim danom u Napoliju jasno dao do znanja da se puno više mora pridodati pažnje odbrambenoj igri. Naglasio je i da mu nedostaje širine u sastavu, pa je krenuo u pohod na nova pojačanja.

U međuvremenu je osigurao ostanak glavnih igrača, u prvom redu se misli na Mareka Hamšika i Drisa Mertensa. Prodao je Žoržinja, ali doveo odličnog Fabiana Ruiza iz Betisa. Otišao je Pepe Reina, međutim stigla su dva nova golmana, talentovani Aleks Meret i požrtvovani Orestis Karnezis.

Kao dodatnu opciju, za spomenutu širinu sastava, doveo je fantastičnog Simonea Verdija, a ubrzo je stigao i Vinicius Morais iz portugalskog Reala. Radi se o 23-godišnjem centarforu koji je prošle sezone za portugalsku ekipu postigao 20 golova. Napoli ga je platio samo 3 miliona eura.

U četvrtak je na San Paolo stigao i Kevin Malkuit iz francuskog Lila. Dvadesetsedmogodišnjak igra na desnoj strani, univerzalan je igrač, jednako dobro odrađuje i defanzivne i ofanzivne uloge. Anćeloti će ga koristiti kao zamenu za Elseida Hisaja.

Iskusni italijanski strateg u ekipi je zadržao i Nikolu Maksimovića, koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Spartaku iz Moskve.

Anćelotijev Napoli u pripremnom periodu odigrao je pet susreta. Pobedili su u četiri puta (Gozano, Karpi, Kjevo, Dortmund), uz gol razliku 14:2, a jedan jedini poraz dogodio se u Dablinu, kada ih je Liverpool potopio s 5:0.

Treba naglasiti kako je u tom susretu Napoli igrao s dva kompletno drugačija sastava, dok su za Liverpul nastupali gotovo svi glavni akteri. Dosadašnji utisak je da gledamo napadački jednako ubojit, ali puno zreliji i disciplinovaniji Napoli u odbrani.

Ovako će najverovatnije izgledati Anćelotijeva početna postava.

Napoli pocetna postava 100818

Komentari