Ovako je UEFA obrazložila kaznu Zvezdi: Upadljivo u kontekstu poruke koja se šalje

navijači Crvene zvezde, delije

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak će dočekati Salcburg bez prisustva publike, a zvanično je poznato zbog čega je UEFA kaznila crveno-bele sa dve utakmice igranja pred
praznim tribinama.

U obrazloženju kazne UEFA je navela razloge zbog kojih je srpski šampion kažnjen, a kako se i moglo pretpostaviti u pitanju je skandiranje Ratku Mladiću.

S obzirom na okolnosti i izložene činjenice, kao i ozbiljnost incidenta nismo mogli da postupimo po standardnoj proceduri. Navijači su iskazali govor mržnje skandiranjem Ratku Mladiću koji je osuđen za genocid. Ovim su pokazali nepoštovanje prema žrtvama i etničkoj grupi koja je bila žrtva u sukobu. Ovo je vrlo upadljivo u kontekstu UEFA i poruke koja se šalje. Pošto se ovaj slučaj odnosi na treću povredu u poslednje dve sezone, primenjujemo član 14, koja sankcioniše jednu utakmicu bez prisustva publike i kaznu od 50.000 evra. Ova sankcija ne može biti ublažena. Zakrčenje stepeništa koje se ponavlja takođe donosi novčanu sankciju od još 22.000 evra, navedeno je u obrazloženju do kojeg je došao „Kurir“.
Duel Crvene zvezde i Salcburga na programu je u utorak od 21 sat.

Komentari
Advertisements