Sprema se rekonstrukcija ,,Marakane“, rušenje jedna od opcija!

Stadion Crvene zvezde

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da je u planu modernizacije stadiona ,,Rajko Mitić“ jedna od opcija i rušenje, koje bi moglo da se dogodi u narednom vremenskom periodu, preneo je danas ,,Alo“.

Zvezda je preuzela sve mere tokom reprezentativne pauze kako bi se stadion ,,Rajko Mitić“ dodatno ,,osvežio“ i kako bi bio po predispozicijama koje je propisala Evropska kuća fudbala.

Međutim, i pored toga, to nije dugoročno rešenje, jer stadion odavno nije u korak u sa modernim svetom.

– Ne može da se pravi moderna arena od Marakane, jer su sve četiri tribine naslonjene na zemlju, mi nemamo prostor za komercijalni sadržaj i jedino rešenje je da se sruši čitav stadion i da se pravi moderni, novi, sa komercijalnim sadržajem, gde bi ceo objekat živeo 365 dana. To je jedno rešenje – rekao je Terzić, pa dodao:

– Sada, mi smo u dilemi, ja sam razgovarao sa predsednikom Vučićem i rekao sam mu, Zvezda je jedini klub trenutno od 32 u Ligi šampiona kojim ima stadion sa atletskom stazom, a to više ne postoji. Da bismo izbacili atletsku stazu u ovoj rekonstrukciji, mi moramo teren da pomerimo skroz do zapadne tribine, a onda nam ostaju tri tribine više koje moraš da rušiš. Onda dolaziš u situaciju da praktično praviš tri četvrtine novog stadiona. Prema tome, bolje je porušiti stadion i napraviti novi sa instalacijama, podzemnim garažama i tako dalje.

Zbog visokih standarda koje zahteva igranje u ligaškom delu evropkih takmičenja Zvezda je u poslednje dve godine ubrzala renoviranje „Marakane“, ali pravi izazovi u tom smislu tek slede.

– Mi ćemo ući u tu rekonstrukciju, međutim svaki početak posla otvara tri nova posla, pa tri nova otvaraju devet novih. Dugoročno, u periodu od pet do 10 godina, Marakana će morati da se ruši i da se gradi novi stadion, jer stadion neuslovan za bilo kakvu rekonstrukciju i podizanje komfora na viši nivo, a vremenom će biti sve zahtevnije – kazao je Terzić, a preneo ,,Alo“.

Problem predstavljaju i ulazi na stadion, a generalni direktor šampiona Srbije želi da potpuno isključi ljudski faktor u tom segmentu. Plan je, prema njegovim rečima, da se uvedu popularni ,,ježevi“ koje od prošle sezone uveo i Partizan.

– Moramo prvo da isključlimo ljudski faktor, jer mnogo ljudi, koliko god imate redarsku službu i organe reda, uđe bez karte i stvore se gužve, pogotovo na velikim utakmicama na stepeništu. Dok god budemo imali ljudski faktor kao odlučujući imaćemo te probleme. Obaveza je „Itiketa“, firme koja to radi, u saradnji, naravno, sa nama, da se naprave oni „ježevi“ – automatski ulazi koji isključuju ljudski faktor. Sa bar kodom na karti se otvori „jež“ i uđe se na stadion. To ćemo morati da radimo već od ove jeseni. To sve košta oko 600.000 evra, sve su to investicije koje ćemo realizovati iz sopstvenih sredstava – otkrio je Terzić.

Komentari
Advertisements