Oglasio se Nemanja Matić povodom nenošenja makovog cveta

Nemanja Matić

Fudbaler Mančester junajteda i reprezentacije Srbije Nemanja Matić oglasio se danas povodom svoje odluke da ne nosi cvet maka tokom vikenda u kojoj se u Britaniji izražavala počast poginulima u Prvom svetskom ratu.

Njegova odluka izazvala je veliku buru u tamošnjoj javnosti, koja je oštro osudila Matićev postupak, kao znak nepoštovanja prema žrtvama Prvog svetskog rata.

Vezista Mančester junajteda se oglasio i tako prekinuo sve spekulacije koje su se prethodnih dana dovodile u vezu sa njim i sa tom odlukom.

 – Shvatam zašto ljudi nose cvet maka. Poštujem prava svakog ko je odlučio to da uradi i veoma mi je žao svih onih koji su izgubili svoj život u tom konfliktu. Ipak, za mene je to samo podsećanje na napad koji sam kao mali doživeo. Uplašeni dvanaestogodišnjak koji je živeo u selu Vrelo, kada je moja zemlja razorena u bombardovanju 1999. godine. Iako sam nosio to obeležje ranije na svom dresu, sada kada sam razmislio, osetio sam da to, za mene, nije ispravno. Ne želim da umanjim značaj makovog cveta kao simbol ponosa unutar Britanije ili da uvredim bilo koga, međutim, svi smo proizvod sopstvenog vaspitanja i ovo je bio lični izbor iz gore navedenih razloga. Nadam se da svi razumeju moje razloge i sada kada sam ih objasnio, mogu da se koncentrišem na pomaganje timu u utakmicama koje su ispred nas  – objavio je Nemanja Matić na svom zvaničnom instagram nalogu.

Komentari
Advertisements