Đorđević: Otkazi igrača? Postoji samo jedan razlog koji tolerišem, vrednost dresa je neprocenjiv

Selektor Košarkaške reprezentacija Srbije Aleksandar Đorđević govorio je za sajt FIBA o predstojećem Svetskom prvenstvu u Kini.

Srbija će se naći u grupi sa Italijom, Angolom i Filipinima i ovi mečevi biće odigrani u Fošanu. Prema mnogima, ,,orlovi“ su glavni favoriti u ovoj grupi, selektor Đorđević se ne zaleće, ali žreb nije promenio planove srpskog tima.

 – Poštujemo svakog rivala, ali hoćemo da pobedimo svaku utakmicu. Žreb ne menja naš plan, niti naš cilj. On je uvek isti, da osvojimo medalju. Srbija je uvek išla na medalju i ne kažem da ćemo uvek biti na pobedničkom postolju, ali to mora da nam bude cilj – započeo je Đorđević za sajt FIBA.

Đorđević je potom govorio pomalo o svakoj od selekcija koje će se susresti sa Srbijom u grupi.

– Italija ima tradiciju, imaju i želju da igraju i pokažu svoju snagu. Angola je atletski jak tim, dominantni su u Africi već godinama. A Filipini su zemlja sa velikom strašću za košarku i puni su iznenađenja, a pritom imaju i neke NBA košarkaše – prokomentarisao je Đorđević.

Kvalifikacije su izneli igrači od kojih većina neće ići na predstojeći Mundobasket. Srbija je poslednjih godina navikla da se suočava sa takmičenjima gde ne može da računa na najbolje košarkaše.

– Kao selektor imam obavezu da sastavim spisak od najboljih igrača koji su u najboljoj formi, ali koji takođe zaslužuju da budu pozvani na preliminarni spisak zbog svog odnosa prema reprezentaciji. Posle toga se spisak sužava i igrači odlučuju hoće li da igraju na takmičenju za koje se spremamo. Rekao sam ovo odavno: povrede su jedini razlog koji prihvatam – istakao je Đorđević.

Selektor Srbije se potom dotakao vrednosti dresa nacionalnog tima.

– Neprocenjiv je! Ovaj dres ne toleriše greške. Naša odgovornost je deset puta veća od ostalih. Oni koji prihvate dres nacionalnog tima direktno prihvataju i nepisano pravilo sportske etike i kulture koje po mom mišljenju vodi do uspeha – završio je Đorđević.

Svetsko prvenstvo u košarci igraće se širom Kine od 31. avgusta do 15. septembra.

Komentari
Advertisements