Oscilacije koštale Novaka: Rus sprečio srpsko polufinale u Monte Karlu

Novak Đoković, ATP turnir u Monte Karlu

Đoković – Medvedev 1:2 (3:6, 6:4, 2:6)

Novak Đoković nij uspeo da izbori plasman u polufinale ATP Mastersa u Monte Karlu.

Najbolji teniser sveta položio je oružje pred Rusom Danilom Medvedevim nakon tri seta i dva sata i 22 minuta igre. Medvedev, koji se prvi put nalazi među četiri najbolja tenisera na Mastersima, je tako sprečio srpsko polufinale u Monte Karlu, jer se pobednik ovog duela ukršta sa Dušanom Lajovićem.

Đoković je u meč ušao prilično dekoncentrisano i to se videlo od prvog poena. Već u prvom gemu u meču Rus je stekao dve vezane brejk lopte, iskoristio je prvu i stekao prednost koju je sigurno sačuvao do kraja seta. Najbolji svetski teniser nijednog trenutka nije uspeo da ugrozi servis rivala, a sa druge strane Medvedev je pravio dosta problema Novaku u servis gemovima srpskog igrača. Đoković se u petom gemu suočio sa tri vezane brejk lopte, ali se sa pet uzastopnih poena izvukao iz neprijatne situacije, međutim nije uspeo u devetom gemu u kojem je Rus bez većih problema napravio novi brejk i posle 39 minuta poveo sa 1:0. Kako je igrao Đoković najbolje pokazuje statistika prvog seta – Novak je imao samo 3 vinera i čak 19 neiznuđenih grešaka.

Početak drugog seta nagovestio je Đokovićev izlazak iz krize, nakon što je prvi set odigrao potpuno „hladan“ pojavila se emocija u njegovoj igri, a sa druge strane nerve je polako počeo da gubi Medvedev. Nakon jednog poena ruski teniser je nekoliko puta nogom udario postolje koje se nalazi odmah uz mrežu, dobio opomenu od glavnog sudije i odmah potom prvi put u meču izgubio servis, a Đoković je poveo sa 2:1. Novak je sve više podizao nivo igre i taktički nadigravao svog protivnika. Čuvao je svoj servis i jedini krizu koju je imao pri rezultatu 4:3 i 0:30 na svoj servis uspešno je prebrodio i potom u 10. gemu rutinski sa nulom okončao drugi set i izjednačio na 1:1.

Medvedev na početku trećeg seta nije dozvolio da ga poremeti Đokovićeva bolja igra. Rus je preuzeo inicijativu i destabilizovao Đokovića, koji je počeo da greši u nizu. Medvedev je napravio brejk u četvrtom gemu i poveo sa 3:1, a zatim se Novak potpuno ugasio, što je rezultovalo brzim završetkom meča. Medvedev je nanizao još dva gema i stigao na prag pobede. Đoković se trznuo i brejknuo Medvedeva u sedmom gemu, ali je već naredni na svoj servis izgubio, pa je Rus upisao prvu pobedu protiv najboljeg igrača sveta, i zakazao duel sa Dušanom Lajovićem u polufinalu.

Đoković je meč završio sa 23 direktna poena i čak 47 neiznuđenih grešaka.

Komentari
Advertisements