Rozberg u telu Botasa

Neke stvari su jasne u novoj sezoni Formule 1. Mercedes nastavlja dominaciju u svakom smislu te reči, te se čini da će ponovo, posle nekoliko godina pauze, nemački tim imati dva konkurenta za titulu.

Prošle sezone, vozač broj jedan bio je Luis Hamilton i u Mercedesu su sve radili kako bi Britanac došao do svoje pete titule šampiona sveta. Njegov klupski kolega Valteri Botas morao je da se pomiri sa tom činjenicom i u pojedinim trkama, kada je bilo potrebe, dobijao je timske naredbe da se skloni Hamiltonu, kako bi ovaj došao do trijumfa.

Međutim, ove sezone to nije slučaj, bar za sada. Valteri Botas je, čini se, dobio garancije da će u aktuelnoj kampanji Formule 1 imati slobodu da se bori sa Luisom Hamiltonom za titulu i Finac za sada to maestralno radi. Jasno je da ima veliki potencijal i da može da napadne vrh, ali do sada je bio ograničen.

Imali su čist duel u Bakuu prethodnog vikenda, pobedu je odneo Botas ispred Hamiltona, a jedna mala greška koštala je aktuelnog prvaka borbe do poslednjih metara. Kako je i sam Hamilton rekao, nije želeo mnogo da pritiska Botasa kako ne bi rizikovao da ekipa izgubi sve iz ove trke, ali pitanje je da li je to samo izgovor Britanca za nemoć u prestonici Azerbejdžana.

Ovakvi dueli u narednom periodu mogu da prouzrokuju netrpeljivost između dvojice vozača, nešto slično kao što smo imali prilike da vidimo u sezoni 2015/2016 kada je Niko Rozberg bio klupski drugar sa Luisom Hamiltonom. Iako su u ekipi tvrdili da su njih dvojica u odličnim odnosima, Nemac i Britanac se nisu voleli, to se videlo čak iako su to svi pokušavali da sakriju, pa i oni sami. Njihova borba je bila velika te sezone i titula je tada otišla u ruke Rozbega, koji se ubrzo nakon toga penzionisao.

Postoje predispozicije da se tako nešto može dogoditi i ove sezone, a da Luis Hamilton ponovo bude jedan od glavnih likova. Sada ima mnogo ozbiljnog i mirnog rivala, sa kojim će imati možda i više muke nego li što je to bilo sa Rozbergom, koji je umeo da ,,padne“ kada je bio pod pritiskom. Botas neće tolerisati greške rivala i uzeće sve što mu padne pod šake.

Osim, ako se ne čuje dobro poznat glas svim ljubiteljima Formule 1, od kojeg mrak pada na oči Botasu:

 – Valtteri, it’s James.

Komentari
Advertisements