Prvi čovek ABA lige: Finalna serija se ne poništava, plašim se gubitka mesta u Evroligi

Predsednik ABA lige Igor Dodik govorio je za ,,Alternativnu televiziju“ o dešavanjima u utakmicama finalne serije regionalnog šampionata između Crvene zvezde i Budućnosti.

Sa nestrpljenjem se iščekivalo finale Crvene zvezde i Budućnosti u Jadranskoj ligi, ali sve je proteklo u senci nereda, što u Beogradu, što u Podgorici. I pored toga što je sve završeno u regionu i dalje vlada velika nervoza povodom tih dešavanja, a u vezi sa svim oglasio se i prvi čovek ABA lige Igor Dodik.

 – Razgovarao sam nekoliko puta sa Draganom Bokanom i Nebojšom Čovićem. Svi znamo šta se dešavalo i prošle sezone u finalu i zbog toga sam imao nameru da predupredim neke stvari kako se istorija ne bi ponovila. Dragan Bokan je u samom početku bio za neku vrstu dogovora, da se spuste tenzije, međutim Nebojša Čović je to odbijao. Nakon toga, svaka sednica Skupštine ABA lige, na kojoj su oni bili prisutni, pretvarala bi se u lakrdiju i njihov lični obračun koji bi trajao satima. Lično sam morao da prekinem jednu takvu svađu između njih dvojice, čak i da ih upozorim da će morati da napuste sednicu. Da nisam to uradio sednica bi trajala “dva dana”. Svima u ligi postaje mučno da to gledaju i slušaju i smatram da to niko ne treba da trpi.  Nažalost, sve je kulminiralo tokom finalne serije – rekao je Dodik za ,,Alternativnu televiziju“ i nastavio:

 – Sve ono što se dešavalo u Beogradu i Podgorici je za svaku osudu. Srećom, pa je sve prošlo bez težih posledica, a moglo je da dođe do ozbiljnog ugrožavanja života igrača, trenera i svih onih koji su se nalazili u dvorani. Meni je neshvatljivo da neko, zarad ostvarenja nekih ličnih ciljeva, dopusti tako nešto. Ubeđen sam da su incidenti koji su pratili finalnu seriju, a pogotovo na petoj utakmici u Beogradu, izvedeni planski. Neko je klimnuo glavom na pomen takve ideje dopustivši haos koji se desio.

Krivci za to su, prema njegovom mišljenju, upravo Bokan i Čoivić.

Apsolutnu krivicu za sve incidente tokom finalne serije ABA Lige snose Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda i Dragan Bokan, predsednik KK Budućnost. Oni su dopustili da njihov međusobni sukob prevaziđe sve okvire zdravog razuma, a regionalna košarka zbog toga može da snosi nesagledive posljedice – rekao je Dodik.

Dodik do tančina otkriva šta se sve dešavalo pred početak pete utakmice u Beogradu, kada su se košarkaši Budućnosti povukli u svlačionicu nakon incidenata koji su izbili tokom zagrievanja dve ekipe. Kaže da je ispred svlačionice sreo Suada Šehovića, koji je držao led na šaci i Nemanju Gordića koji mu je rekao da su njihovi ,,stranci” užasno isprepadani i da ne zna kako će ekipa da izađe na teren.

?

Dodik kaže da je za to vreme bio ,,na vezi” sa prvim čovekom Budućnosti Draganom Bokanom.

 – Obavili smo telefonski razgovor. On mi je rekao da je ostao u Podgorici zato što mu čelnici Crvene zvezde nisu mogli garantovati bezbednost na utakmici, a potom mi je saopštio da je Upravni odbor kluba već doneo odluku da se ekipa Budućnosti ne vrati na teren – objasnio je Dodik.

Za kompromisno rešenje, u tim trenucima, sluha nije imao ni Nebojša Čović.

 – Sreo sam ga u tunelu koji vodi ka terenu. Rekao mi je da ne trebam da se mešam u sve što se dešava, iako je tih dana uporno govorio kako rukovodstvo Lige ne radi adekvatno svoj posao. Potom je odbio da isprazni deo tribina što je samo dodatno otežalo situaciju – otkriva Dodik.

Nakon razgovora se ostalim čelnicima ABA lige, ali i sa Draganom Bokanom, odlučeno je da se utakmica nastavi.

 – Ponovo sam razgovarao sa Draganom Bokanom i nekako sam uspio da ga ubijedim da ekipa Budućnosti izađe na teren, garantujući u potpunosti bezbednost igračima i stručnom štabu. Njegov poslednji uslov je bio da se utakmica odmah prekine u slučaju i najmanjeg incidenta. Nakon toga obavili smo razgovor sa predstavnicima dva kluba i sudijom Sašom Puklom, nakon čega je, ipak, dogovoreno da se utakmica nastavi – istakao je Dodik.

Košarkaši Buućnosti pred početak pete utakmice finala plej-ofa

Govorilo se i o eventualnom poništavanju finalne serije, ali Dodik je to sada demantovao.

 – Finalna serija se neće poništiti. To bi bio presedan. Ona je završena na način na koji je završena. Košarkaški klub Crvena zvezda je šampiona ABA lige za sezonu 2018/2019 i tu je kraj priče.

Evroliga nije želela da se meša, iako je i Đordi Bertoemu ispratio sva dešavanja, ostavivši čelnicima ABA lige da reše ovaj slučaj.

– Mislim da mi još nismo svesni kakvu bi štetu mogli da pretrpimo. Ugovor ABA lige sa Evroligom ističe naredne godine. Mene ne bi čudilo da čelnici Evrolige, nakon svega što se dešavalo, kažu: ,,Hvala vam na svemu, ali doviđenja i prijatno. Sa takvim ponašanjem nam ne trebate.” Mislim da bi to bio veliki udarac za regionalnu košarku, a niko ne može da isključi mogućnost da se tako nešto neće desiti. Nanesena je velika šteta ugledu takmičenja. Prema mojim informacijama, kompanija “MYD-Sports”koja je garant finansijske stabilnosti ABA lige, čak razmišlja da podnese tužbe zbog toga jer su se i oni našli u problemu kako da privole nove sponozore. Šteta bi zaista mogla da bude nesaglediva – kazao je Dodik.

U Banjaluci će se 24. maja održati Skupština, gde će se, između ostalog, raspravljati i o mogućnostima da Olimpijakos zaigra u ABA ligi.

 – Olimpijakos bi mogao da se priključi ABA ligi, ali samo u slučaju da klubovi daju svoj pristanak. Na sednici Skupštine ABA lige, koja će biti održana u Banjaluci, 24.maja raspravljaćemo o zahtevu Olimpijakosa i tada će se znati da li će atinski klub zaigrati u ABA ligi. Mislim da bi za ABA ligu bilo dobro da dobijemo novo tržište u svakom pogledu, ali i novu publiku. Svi znamo da je Olimpijakos velikan evropske košarke. Međutim, ja o tome ne odlučujem, na klubovima je da donesu odluku. Sve će biti poznato nakon sjednice u Banjaluci – rekao je Dodik i dodao da su protiv te odluke Crvena zvezda, FMP, Mega Bemax i Cedevita.

Komentari
Advertisements