Vilanderova slagalica: Najviše delova od Novaka

Nekadašnji švedski teniser Mats Vilander nalazi se u poseti Beogradu, gde je u razgovoru sa ,,Večernjim novostima“ sklapao najboljeg tenisera svih vremena.

Vilander se po prvi put nalazi u Srbiji, a u našoj zemlji provešće nekoliko dana kako bi se sastao sa talentovanim igračima i igračicama na terenima nekadašnjeg Geneksa (sada TK Grin bej) i podelio svoje iskustvo.

Kako je stigao u zemlju najboljeg svetskog tenisera, tako su pitanja novinara uglavnom bila vezana za Novaka Đokovića. Vilander je odlučio da se zabavi, te sastavi najboljeg tenisera ikada od igrača koji su aktivni ili penzionisani.

– Kao prvo, od Novaka Đokovića bih uzeo kretanje po terenu i bekhend, od Rafaela Nadala forhend, levu ruku od Džona Mekinroa, desnu ruku Rodžera Federera, volej Štefana Edberga. I da se odmah razumemo, top spin bekhend je Novakov, a slajs bekhend Rodžerov… Od Rafe bih uzeo emociju sa kojom ulazi u svaki meč i posvećenost svakom poenu i pripremi za njega. I još nešto od Novaka: to je bez sumnje mentalna stabilnost u pripremi svakog meča – kazao je Vilander za ,,Večernje novosti“.

Šveđanin umalo da zaboravi i samog sebe…

– O, da… To bi možda bio top spin lob – setio se svog omiljenog poteza.

Na pitanje ko je najbolji teniser svih vremena, Vilander nije mogao da pruži direktan odgovor.

– Nemoguće je navesti jedno ime. Nažalost, parametar ne može da bude ni ukupan broj osvojenih grend slem turnira. Jer, tenis se menjao kroz decenije. S jedne strane je možda to Rodžer Federer koji je osvojio 20 takvih titula. Ali, s druge strane tu su Rod Lejver i Novak Đoković. Za sada, po meni je Federer u blagoj prednosti, ali Novak će na vrhunskom nivou igrati verovatno još četiri ili pet godina i možda se i moja precena promeni do tada – dodaje Vilander.

Vilander je često bio na ,,udaru“ srpske javnosti zbog negativnih komentara upućenih Novaku Đokoviću i njegovoj igri u prošlosti. U poslednje vreme, ploča se promenila, pa se sve češće mogu čuti hvalospevi na račun srpskog asa.

– Kao prvo, želeo bih da im poručima da sam sada u ulozi novinara i iskrenog kritičara ispred kamera „Jurosporta“ i u kolumnama za francuski „Ekip“. Jednostavno, ja se ne bavim promocijom ili veličanjem tenisera. Ja sam svoj posao shvatio tako da mogu da dam vredne lekcije iz tenisa ili života. Bio sam dole, na terenu, bio sam teniser i vrlo dobro mogu da vidim sve prednosti i mane igrača, pogotovo onih koji su danas vrhunski i koji su ušli u istoriju ovog sporta – kazao je Vilander, a potom nastavio:

– Često sam na početku Đokovićeve karijere komentarisao njegov „govor tela“ i to su bile njegove osnovne slabosti. Kod Rodžera sam često kritikova loš top spin bekhend u jednom delu njegove karijere. I odmah moram da vam kažem da je upravo napredak u „govoru tela“ Novaka Đokovića ubedljivo najveći napredak u istoriji muškog tenisa, kao što je i Rodžerov top spin bekhend koji je danas možda do tančina – savršen. Dakle, nikada nisam kritičan. Jednostavno vidim ono što vidim i o tome govorim. Uvek navijam da Rodžer ili Novak pobede Rafu na šljaci, jer znam da će to biti sjajan meč. Kao što volim da Rafa pobedi Novaka na tvrdoj podlozi, jer to uvek garantuje takođe vrhunski događaj za sve nas na tribinama ili ispred televizora.

Mats Vilander je tokom svoje teniske karijere osvojio 33 titule na ATP turu.

Komentari
Advertisements