VIZIONAR: Trener iz senke koji je drugi put spasao Pocovu ljubav!

020619Tudor

Na pominjanje Igora Tudora mnogi će se setiti njegovih igračkih dana iz Juventusa i opisati ga rečenicom: „Lopta je mogla da prođe, ali igrač ne.“

Harizmatični Splićanin 12 godina kasnije ponovo drma Apeninima, ponovo u crno-belom ruhu, ali ovoga puta u Udinezeu i to kao trener!

020619Tudor1SC

Nakon što je prošle godine spasio Udineze od ispadanja, preuzevši ga četiri kola pre kraja sezone, Tudor se rastao sa klubom čim je sezona završena.

On je svoje napravio, a za nešto više od samog spašavanja davljenika je bilo previše razilaženja u viziji između trenera i uprave kluba na čelu s predsednikom Đampaolom Pocom.

Iako je to mnogima bio nejasan potez, jer je današnji svet fudbala prepun ljudi bez vlastitog dostojanstva, ali Tudor je čovek koji tvrdoglavo veruje u svoju viziju.

Trenirao je Hajduk, i to vrlo uspešno, nakon toga je imao epizode u Grčkoj (PAOK) i Turskoj (Karabukspor i Galatasaraj), pa je odlučio da se vrati u Italiju, zemlju u kojoj je proveo devet godina kao igrač Juventusa i Sijene.

020619Tudor2SC

Upravo taj period u Juventusu, koji je trajao osam sezona, izgradio je Tudora kao čoveka. Javnost je počela da sumnja u Tudorove trenerske sposobnosti, ali mnogi nisu upoznati sa drugom strane priče.

Naime, Tudor je svim klubovima u svojoj trenerskoj karijeri predstavio jasan plan rada, a njegova očekivanja mnogi nisu mogli da ispune. Jednostavno, ti klubovi nisu imali standarde koje je upoznao u Juventusu.

Međutim, kada pogledamo realnim očima, onim fudbalskim, Tudorove ekipe uvek su imale glavu i rep, imao je jasnu fudbalsku ideju i to je ono što ga čini kvalitetnim trenerom.

Vratimo se na Udineze, koji je nakon Tudorovog odlaska ponovo upao u velike probleme, a onda je predsednik Poco prešao preko vlastitog ponosa i po drugi put pozvao Tudora da bude spasilac.

020619Tudor3SC

Udineze je bio u tako ozbiljnoj krizi da druge opcije nije bilo. Tudor je brzo pokazao svoje kvalitete, još jednom spasio Udineze od ispadanja u Seriju B, a kao nagradu za ovogodišnje spašavanje Tudor je kod Poca dobio zeleno svetlo da sprovede svoju viziju u delo.

Tudor je još jednom pokazao da itekako ima fudbalsku ideju, dokazano trenersko znanje, a ima i igračko ime koje mu može doneti autoritet.

Istina, Udineze nema posebno kvalitetnu ekipu, nerealno je očekivati da na leđima Rodriga de Paula Tudor pomrsi planove najvećim italijanskim klubovima, ali ova mlada ekipa Udinezea ima potencijal da izraste u nešto veliko.

Ako je iko stvoren da bude trener takve ekipe, onda je to Igor Tudor. Hrvatski stručnjak ima tek 41 godinu i pravo je vreme da dokaže da može mnogo više od spašavanja davljenika.

Komentari
Advertisements