Paspalj: Od kada je Jokić rekao da će igrati, pričamo samo o plasmanu u finale

Žarko Paspalj

Bivši jugoslovenski i srpski košarkaš Žarko Paspalj, jedan je od članova najdominantnije ekipe jugoslovenske košarke 90-ih godina. Sa Jugoslavijom je osvojio brojne medalje, ali jedna od najupečatljivijih jeste zlato na Svetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990.

Paspalj se u intervjuu za Sportski žurnal osvrnuo na predstojeći Mundobasket u Kini, ali evocirao uspomene na Argentinu.

Sećam se trofeja iz Argentine, osvojenog u nekom drugom vremenu, u drugačijim uslovima. Ali, bez tradicije i sećanja na ono što je bilo teško da može da se gradi budućnost. Dobro je što je pehar ovde na proputovanju, jer nam je postao manir da nam pamćenje doseže do „prekjuče”, počeo je priču Paspalj i nastavio:

Velika je stvar biti svetski prvak, samo mi je mnogo žao što ovog trenutka taj pehar ne može da drži čovek koji je tada bio verovatno naš najbolji igrač, Dražen Petrović, koji nije sa nama mnogo, mnogo godina. Siguran sam da bi bio ponosan, uz sve ostale uspehe koje je postigao u životu, i na to Svetsko prvenstvo, sa sjajnom generacijom. Kao i preostalih 11 momaka koji su ravnopravno učestvovali u tome, kao i trener koji nas je odredio, rekao je legendarni košarkaš.

Slaže se sa ocenom da se u našoj košarkaškoj javnosti posle potvrde da će Nikola Jokić igrati u Kini stvorila bespotrebna i kontraproduktivna euforija. Nekadašnji igrač Partizana kaže za to u velikoj meri krivi i medije.

Vratimo se unazad dva meseca i prisetimo spinovanja u novinama da li će Jokić igrati ili enće. Stvarno je bilo poražavajuće. To je tema za posebnu obradu i koja mnogo šteti atmosferi, pragmatičnosti i objektivnosti prema sportu. Posle dva meseca koja nisu bila po ukusu zaljubljenika u košarku i reprezentaciju, desio se taj značajan datum kada je on rekao „da”, kao da se ženi i pristao da igra za reprezentaciju. A mislim da se to pitanje nije postavljalo ni jednog trenutka, osim u štampi, kazao je nekadašnji košarkaš i osvrnuo se na Olimpijske igre koje će se održati 2020. godine.

A od dana kada je Jokić rekao da će igrati, ne pričamo ni o čemu drugome osim da ćemo igrati finale i da ćemo biti prvi. Da je to – to, jer sa ovakvom reprezentacijom, po mišljenju dosta nezrele publike, sve osim zlata smatralo bi se neuspehom. Ako mene neko pita, najvažnije je da se kvalifikujemo na Olimpijske igre. A to, da vam odmah kažem, neće biti nimalo lako, jer i drugi su dobri, i drugi imaju NBA igrače, tako da bi naš primarni cilj morao da bude prolaz u Tokio, zaključio je Žarko Paspalj.

Komentari
Advertisements