Vuletić o dugu FK Partizan, o Terziću i promašajima Zvezde, Ostoji…

Vladimir Vuletić

Potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić nalazi se u Sloveniji na pripremama crno-belih.

Profesor Vuletić je sa novinarima na Pohorju razgovarao o mnogim temama vezanim za FK Partizan.

Najavljeno je da će Skupština FK Partizan bude održana 15. jula, a kao i uvek najveći problem su finansije.

Ovo je težak finansijski momenat za Partizan. Posle sušne evropske godine, reklo bi se, delom i zbog žreba. On je predvideo da se združeno vrši žreb za treće i četvrto kolo kvalifikacija. Da je prošle godine bio poseban žreb, mi bismo bili povlašćeni u plej-ofu i mogli bismo da se nadamo učešću u grupnoj fazi. Ove godine, sva sreća, nećemo imati taj strah. Jedina bojazan koju treba da imamo je da poštujemo protivnika u drugom kolu kvalifikacija. Pred nama je Kilmarnok, tim tradicije, trećeplasirani tim u Škotskoj i tim koji je imao dobre međusobne rezultate sa Rendžersom i Seltikom. Partizan živi život bremenit problemima, rekao je Vuletić, a preneo Telegraf.

Vuletić je naglasio da su priče oko duga FK Partizan koje prevazilaze 40 miliona evra, obične spekulacije.

U svemu tome Partizan se suočava i sa dosta agresivnim pristupom javnosti i nekakvih bivših fudbalera, sportskih radnika koji govore o katastrofalnom stanju, finansijama, dugu koji prevazilazi oko 40.000.000 evra. Neki koje mediji nazivaju legendama Partizana… Svako ko je malo duže obišao oko Partizanovog stadiona postao je legenda Partizana. Tako se oglašavaju oni koji tvrde da je ovde potpuna katastrofa, a u ovom momentu mogu da vam saopštim važnu stvar. Dug Partizana je barem upola niži (manji od 20.000.000). To je nešto iza čega stojim odgovorno. Biće to predmet i Skupštine i usvajanja izveštaja.

Potpredsednik crno-belih je potom oštro govorio o navodima generalnog direktora Crvene zvezde Zvezdana Terzića, koji po njemu „spinuje javnost“.

Međutim, kada govorimo o dugovima… Taj dug od 20.000.000 evra je jedinstveni dug. Nemamo kategorije koje ne poznaje ekonomija, koje ne poznaju finansije. Nemamo nikakve duhove koji lebde nad stadionom i kasperske kategorije unutar dugova. Preko 10.000.000 evra na godišnjem nivou odlazi na plate fudbalera i radne zajednice. To znači da je budžet Partizana gotovo 15.000.000. Samo milion dinara na mesečnom nivou je održavanje stadiona. Kad govorimo o ovim kategorijama i situacijama, često se prenebregavaju neke značajne stvari. Partizanu se spočitava dovođenje i promašaj jednog igrača koji je koštao gotovo 1.800.000 evra. Spočitava se kako igrači odlaze bez obeštećenja, kako se na njima gubi. Da napomenemo par informacija: Naš rivalski klub je samo u protekloj sezoni angažovao Kafua za platu od 800.000 evra, Čaušić je plaćen 1.000.000 evra, a nakon godinu dana je prodat Arsenalu iz Tule za 500.000 evra. Novinski naslovi kažu da je Zvezda otpisala 500.000 evra duga. To je spinovanje. Zvezda je ustvari izgubila 1.000.000 evra, 500 za obeštećenje, 500 za platu. Boaći koji je kao deterdžent prodavan, pa vraćen, pa prodavan. On je za 2.500.000 evra otišao, a o tom transferu vlada nekakva „omerta“ – zakon ćutanja. Ne sme se reći da je jedan igrač plaćen 2.500.000. Njegov učinak u drugom mandatu je mizeran. Za tri igrača, Zvezda je potrošila 4.500.000 evra. Dakle, u tom pogledu imamo situaciju da nam generalni direktor Zvezde objašnjava o tome kako postoje knjigovodstveni dugovi, koji se nikad neće platiti. Ja postavljam njemu pitanje da nam se samo napomene koje su to kategorije koje se nikad neće morati platiti? Ja postavljam ovo pitanje kao zabrinuti građanin i pitam se kako izgleda kada neko kaže da mu je dug 14.000.000, a on je gotovo 50.000.000. Šta se tu dešava? Kako se te kategorije razvrstavaju? Ta stvar meni ukazuje na jednu drugu činjenicu koju je opisao Alber Kami, čuveni nobelovac i autor dela „Kuga“. Nije slučajno da citiram „Kugu!“. „U istoriji sveta, onaj ko se usudi da kaže da su 2+2 jednako 4, biva kažnjen smrću, Nije pitanje da li će neko reći da je 2+2 jednako 4, nego šta ova kalkulacija za sobom povlači“. Kuga koju imamo na svim sportskim poljima širi se, pa tako izdajnici nam sude za izdaju, ubice za ubistva.

Nisu izostale ni otrovne strelice prema KK Partizan i predsedniku Ostoji Mijailoviću, napomenuvši da članovi JSD moraju da budu jedinstveni u ovom teškom trenutku po crno-belu porodicu.

Da vam napomenem još nekoliko stvari, budući da su se one definisale tokom proteklog perioda. Reč je o vlasništvu nad Stadionom. Nakon procesa koji je trajao četvrt veka i uspešno okončan u februaru ove godine, imamo novinske naslove koji govore „Partizan ponovo u posedu stadiona“. To nije tačno, Partizan je vlasnik odvajada. To što postoji spor koji je intenzivirao Dragan Šutanovac i što je taj spor okončan pravosnažno. Jedan gospodin govori o profesorskoj prvoaprilskoj šali, a jedan sportski novinar se nadovezuje. Možda je reč o limarskoj neistini, ali o profesorskoj prvoaprilskoj šali nije reč. U katastru je i dalje prisutna zabeležba spora i nijedna banka nije htela da je prihvati. Ta zabeležba tu stoji greškom, čeka se da se ona ukine. Međutim, moram da napomenem nekoliko stvari. JSD mora da bude, koliko je moguće, jedinstveno. Mi drugo sportsko društvo nemamo i bratski su klubovi i FK i KK, kao i vaterpolo, kuglaška, biciklistička. Posle SD Barselona, najtrofejniji smo u svetu. Razgrađivati ovo SD, govoriti o šalama iz onoga kluba, kako to neki govore, a ja moram da kažem da je reč o bratskoj sportskoj sekciji. Nije jedan limarski predsednik KK, kao što nije jedan profesor FK, jer su oba veći od aktuelnih funkcionera. Prema svim sekcijama treba biti kritičan ili pohvalan.

Kako će izgledati nova sezona uz Linglong pravila ćemo videti, ali ono što je sigurno je da nećemo moći da ćutimo, nećemo moći barem dok dišemo u ovom klubu i dok dišemo ove boje da budemo u stanju bilo kakve vrste nirvane niti onog specijalnog rata kada žabu polako stavite u toplu vodu pa je zagrevate do ključanja. Ona ne primećuje da je ta voda ključala, pa se živa skuva u njoj. Imam utisak da je to plan za Partizan, ali taj plan neće proći. Partizan mora da bude konkurentan a molim sve druge da fudbalski klub ne tretiraju kao maćeha, a da našu bratsku sekciju tretiraju kao rođena majka, iako je osvojio manje. Mi nikada nismo rekli da nam je dug upola manji od onog koji je APR objavio za KK. Još vodimo pravnih sporova, koji još nisu okončani, pa mi ponekad biva neprijatno, jer se pojavljuju komentari oko kostura iz ormara. Problem je u tome što je te zaostavštine toliko puno i toliko dugo traje. Njihova zaostavština se i dalje pojavljuje kao hipoteka nad svim što pokušavamo da učinimo, kazao je Vuletić.

Vuletić je još najavio da će Partizan podneti tužbu protiv FSS povodom priznavanja titule Crvenoj zvezdi iz 1946. godine.

Trudimo se da radimo pošteno, na tom planu, bavimo se stvarima koje će ponovo postati aktuelne. Nakon gotovo dva meseca, FSS je nagovestio zvaničnom izjavom generalnog sekretara Jovana Šurbatovića da će dostaviti FK Partizanu odluku skupštine FSS kojom je priznata titula iz 1946. godine Crvenoj zvezdi. Ne želim da ulazim zbog čega im je bilo potrebno dva meseca da dostave odluku, jer nijedna pravna radnja ne može da bude činjena bez objave odluke ili bez dostavljanja zainteresovanim stranama. Imamo situaciju da je Skupština donela odluku 14. maja ove godine, nakon čega se i FSS i FKCZ protivpravno i bez ijednog osnova ponašaju kao da je ova odluka pravosnažna, ona koja se dalje ne može napadati. Međutim, može se napadati, jer su statut FSS i zakon o sportu nesaglasni. Prema odredbama statuta svaka odluka je pravno pojedinačni akt i kao takav apsolutno podložan nadležnosti Upravnog suda Srbije. Međutim, zakom o sportu predviđa da su sve odluke koje su predmet poništaja. U ovoj situaciji možemo da konstatujemo da će nadležnost po kojoj će FKP podneti tužbu nadležan biti Osnovni sud u Beogradu. Uprkos blasfemičnom i abortičnom pokušaju da se sakrije odluka, to nije bilo moguće. Poslali smo im tri dopisa. Sa Šuputom sam pričao u četiri navrata, sa Šurbatovićem u dva. Fudbalski klub Partizan, zvanično vam saopštavam, podići će tužbu. Tužba nije protiv Zvezde, već protiv FSS, budući da je njegova skupština donela ovu blasfemičnu odluku. Biće podneta do kraja avgusta, dodao je profesor Vuletić.

Komentari
Advertisements