Stojković: Liga stare Juge za spas fudbala

Vladimir Stojković

Ideja o regionalnoj fudbalskoj ligi postoji već duže vreme, ali se poslednjih godina sve manje priča o njoj. Novi kapiten Partizana Vladimir Stojković smatra da bi takmičenje koje bi okupilo najbolje klubove sa prostora bivše Jugoslavije bilo i atraktivno i mnogo kvalitetnije od sadašnjih nacionalnih prvenstava.

– Voleo bih da se napravi liga stare Juge. Mislim da bi fudbal krenuo napred. To je u interesu fudbala. Ne može niko da me ubedi da fudbal neće profitirati, da igrači neće profitirati i da klubovi neće finansijski stati na noge. Zamislite da imate ligu, za nekoliko godina, Olimpija, Maribor, Partizan, Zvezda, Vojvodina, Budućnost, Vardar, Željo, Sarajevo, Dinamo, Hajduk… Neka bude kao u Grčkoj, ako je opasno, neka se ne ide na gostovanja. To bi izgledalo sasvim pristojno. Imalo bi žar, fudbal bi bio nekoliko stepenika ispred. I kada je reč o rangiranju lige, ne možda odmah, ali za nekoliko godina bili bismo u vrhu, rekao je Stojković, prenose „Novosti“.

Jasno je da bi domaće takmičenje trpelo u slučaju organizovanja regionalne lige, a Stojković smatra da taj problem nije u potpunosti nerešiv.

– Imate košarkašku ABA ligu i primer kako može. Partizan ima Teleoptik, Zvezda ima svoju filijalu, neka Partizan s B timom igra tu ligu, to jest sa mladim igračima. Siguran sam da bi prvak regionalne lige mogao da dođe do koeficijenta da ide direktno u Ligu šampiona. Drugi da ide u kvalifikacije, recimo. Kome ne bi bilo u interesu da se to sve napravi. Možda ne bi UEFA odmah dala predstavnika, ali dve, tri godine bismo se borili za to mesto. Smatram da bi kvalitet lige bio dovoljno visok da prvak ima mesto u Ligi šampiona. To bi bila ozbiljna liga. Digli bi se i gledanost i sponzorstva.

Iz razgovora sa ostalim igračima Stojković primećuje da je malo njih koji bi imali šta da kažu protiv ovakve lige.

– Koji igrač može da ne bude za to? Ne znam koji stadion ne bi bio pun. Dobro, kad kažem pun, mislim da bi kod nas minimum bilo 15.000 navijača, što je znatno bolje nego što je sada, zaključio je Stojković.

Komentari
Advertisements