Đorđević: Nema više prijateljskih, svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri

Aleksandar Đorđević

Košarkaši Srbije u subotu će odmeriti snage sa Litvanijom u prvoj ozbiljnijoj proveri u sklopu priprema za Mundobasket.

Selektor Aleksandar Đorđević održao je konfrenciju za medije na kojoj je najavio ovaj duel i analizirao sve što je urađeno u dosadašnjem toku priprema.

Utakmica će fizički biti veoma zahtevna. Litvanci imaju takav stil jako dugo. Posle toga idemo u Litvaniju, igramo tamo u siguran sam odličnoj atmosferi. Siguran sam da imaju najbolje navijače koji prate nacionalni tim. Čeka nas lepa atmosfera i u Litvaniji. Priključio nam se Jokić na treninzima, priključenje Gudurića i Bogdanovića traje nekoliko dana, biće potrebno vremena da se uigraju. Poželeo bih sreću trojici koji više nisu na spisku, pomogli su nam da pripreme odradimo dobro. Naravno da uvek tražimo više i bolje od igrača, rekao je Đorđević, a preneo Blicsport.

Đorđević je bio veoma jasan – više nema prijateljskih utakmica.

Pripreme su veoma zahtevne. Nema više prijateljskih utakmica. Pripremnih ima, ali prijateljskih nema. Tražimo mnogo od igrača. Imam svoju krilaticu – da je svaka sledeća utakmica najvažnija u karijeri. Želimo fizički snažno da igramo, u meso što se kaže, mi ne znamo drugačije da igramo. Veliki znak za mene kao trenera je da nema sebičnosti. Odbrambena mora još da se iskristališe. Sastanak pred samu pripremu pred Finsku je išao u tom smeru. Da se ne razmišlja mnogo o napadačkoj formi. Odbrana je baza za sve.

Selektor je potom rekao nešto i o rivalstvu sa Litvancima.

To su uvek specifične utakmice. Ako se sećate pre pet, šest godina smo tražili da igramo pripreme s Francuskom jer su bili fizički snažni da shvatimo koliko mi moramo da podignemo nivo spreme. Litvanija istorijski je škola Sovjetskog saveza, škola košarke sa sjajnim atletama. To smo iskusili 2015. kada su nas u fizičkim duelima pobedili. To je dobra provera za sve nas. Tačno da će da nam pokaže šta nam treba. Sve reprezentacije na Mundobasketu će imati selekcije da fizički budu snažni. To je osnovna karakteristika današnje košarke.

Još uvek nije odlučio da li će Bogdan Bogdanović igrati u oba meča sa Litvanijom, a kada je u pitanju Miloš Teodosić vreme je naš saveznik.

Teodosiću je potrebno da igra. Radio je tokom leta, fizički je dobro, potebno mu je malo vremena da se prilagodi na igru. Potrebno je malo vremena, a u ovom slučaju nam je vreme saveznik. Bjelica i Micić su se vratili posle tri dana pauze. Mislim da Bjelica još oseća bol, danas će biti još bolje, mislim da još nije spreman. Videćemo da li će Bogdan igrati sutra, ili možda u Litvaniji, a možda i obe, zaključio je Đorđević.

Utakmica Srbija – Litvanija na programu je u subotu u 21 sat u „Štark Areni“.

Komentari
Advertisements