Pad Italije u četiri čina, Srpkinje brane evropsku krunu

Srbija – Italija 3:1 (25:22, 25:21, 21:25, 25:20)

Odbojkašice Srbije braniće evropsku titulu osvojenu u Azerbejdžanu pre dve godine. One su u Ankari, u prvom polufinalu, savladale Italiju sa 3:1 i čekaju rivala u velikom finalu. Kao i u finalu Svetskog prvenstva, naše devojke su u svakom segmentu ove igre nadvisile Italiju i zasluženo će se boriti za novo zlato.

Italijanke su bile sigurnije na početku, stekle tri, a zatim i četiri poena prednosti, koje su čavle sve do sredine prvog seta. U igru nas je vratila serija od 3:0 na servis Bjanke Buše, pa smo stigli do prvog izjednačenja 15:15, a odmah zatim i do prvog vođstva. Set je prelomljen realizovanom kontrom preko Tijane Bošković na 21:20 za nas, pa smo nešto kasnije iskoristili drugu set loptu za vođstvo od 1:0, bilo je 25:22.

I drugi set imao je sličan početak kao prvi. Vodile su odbojkašice Italije sa 4:1, pa 7:4, ali su se naše devojke sada brže vratile u set. Prednost je prešla na stranu Srbije 11.9, a zatim i 17:13. Tada je usledila serija rivalki od pet uzastopnih poena, pa su “azurine“ na kratko ponovo vodile. U finišu seta “crnu minutu“ imala je najbolja poenterka Italije, Paola Egonu, koja je vezala nekoliko grešaka, pa je Srbija stigla do 23:20, i do mirnog završetka seta, koji je ovog puta dobijen sa 25:21.

Srbija je imala znatno bolji start u trećem setu, povela sa tri poena razlike, ali to nije dugo trajalo. Italijanke su uhvatile priključak, a onda stigli i do poravnanja, 8:8. U tom delu igre Italija je napravila seriju 6:1 i povela sa 12:10. Dva poena prednosti Italija je čuvala sve do sredine seta, kada je Tijana Bošković, sa dva uzastopna as servisa, vratila prednost na našu stranu, 16:15. Ipak, Italija se nije predvala, na servis Sorokaite ponovo vezuje pet poena i stiče prednost 22:18, pa je bilo jasno da nam set klizi iz ruku. Tako je i bilo, set je pripao Italijnkama sa 25:21.

Izgubljeni set uozbiljio je aktuelne šampionke sveta i Evrope, Srbija je od starta stekla prednost, a ona je na sredini seta iznosila pet poena, 15:10. Prišla je Italija na tri poena, ali su ponovo po njih bili kobni servisi Bjanke Buše, posle kojih je Srbija povela sa nedostižnih 20:14. Uspele su, istina, aše protivnice da serijom 4:0 smanje na 18:20, ali je taj napad odbijen i nakon još jedne greške Egonu, stigli smo do pet vezanih meč lopti. Iskoristili smo drugu posle penala Mine Popović.

Tijana Bošković bila je najefikasnija u našoj selekciji sa 22 poena. Mina Popović i Brankica Mihajlović upisale su po 13, dok je Stefana Veljković dodala 10 poena. Na drugoj strani Laura Egonu je zabeležila 23 poena.

Protivnik odbojkašicama Srbije, u borbi za odbranu evropske krune, biće pobednik drugog polufinalnog para, u kome se sastaju domaćin Turska i seekcija Poljske, koje su takođe domaćini ovog šampionata, pošto se prvi deo, pored Turske, igrao i u njihovoj zemlji.

Komentari
Advertisements