RENESANSA U ‘KALČU’: U čemu je tajna velike promene u italijanskom fudbalu?

100919ItalijaSC

Mnogi se još uvek sećaju utakmice Italije i Švedske na San Siru 2017. godine. ‘Azzurrima’ je bio potreban gol kako bi došli do produžetaka u baražu za Mundijal u Rusiji.

Međutim, vremešni Đampjetro Ventura odlučio je da radije ubaci defenzivca De Rosija umesto ofanzivca Insinjea koji je s klupe u neverici pratio situaciju.

De Rosiju, kao i svakom ko je pratio utakmicu, ništa nije bilo jasno. Posebno jer je do njega sedeo Insinje kojem je u genima da probija odbrane protivnika.

Epilog svi znamo, Italija je ostala bez Mundijala prvi put nakon 1958. godine i istorijski neuspeh otkazom je platio „izgubljeni“ Ventura.

Dok su se ostale reprezentativne velesile pripremale za Mundijal, Italijani su pažljivo birali novog selektoraa, a po svemu sudeći nakon godinu dana, dobro su izabrali s Robertom Manćinijem.

1009 Mancini SC

Iako od početka nije imao podršku javnosti, Italija je danas reprezentacija koja nastoji da se nadigrava i traži posed igre, a pritom je i na korak do plasmana na Euro 2020.

Moramo priznati da se Manćini, cenili ga kao trenera ili ne, snalazi odlično na klupi ‘Azzurra’. 18 postignutih golova u kvalifikacijama, samo je Belgija ispred njih s jednim više, jasno daje do znanja da je renensa italijanskog fudbala u punom jeku.

Manćinijeva Italija igra isključivo napadački jer on tako želi. U nedelju su u pobedi 2:1 na gol bunkeraški postavljene Finske uputili 25 udaraca i imali loptu u posjedu 60 posto utakmice.

Naša namera je uvek napadati. Naravno da ćemo tako i protivniku dopustiti neke šanse, rekao je Manćini nakon pobede protiv Finske.

Osim plasmana na Euro 2020. koji je praktično već ispunio, Maćcini je dobio zadatak izgrađivanja neke nove, drugačije Italije. Tačno onakve kakvu smo gledali u Finskoj.

Do kraja kvalifikacija Italija dočekuje Jermeniju i Grčku, gostuju kod najslabije ekipe u grupi, Lihtenštajna. Moraće da odrade i gostovanje kod BiH. Evo još sjajnih prilika Manćiniju da testira niz novih opcija i igrača.

Gde su limiti ove ‘nove Italije’ otkrićemo sledećeg leta kad se na Euru sukobe s kvalitetnijim reprezentacijama od Finske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Jerrmenije i Lihtenštajna.

Jedno je sigurno, ‘Azzure’ iz Milana protiv Švedske, u Manćinijevoj eri, nećemo videti. Popularni ‘Mancio’ puca samo na ofanzivu!

Komentari
Advertisements