Stern: FIBA je napravila grešku

Dejvid Stern i Bora Stanković

Bivši komesar NBA lige Dejvid Stern izjavio je da je FIBA napravila još jednu grešku, koja je uticala da Amerikanci ne dođu u najjačem sastavu na Mundobasket.

Stern je 30 godina bio prvi čovek NBA lige i zajedno sa Borom Stankovićem, nekadašnjim generalnim sekretarom FIBA, mnogo je doprineo približavanju FIBA i NBA, što je rezultiralo nastupom prvog američkog Drim tima na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine.

– FIBA je pogrešila kada je odlučila da se Svetsko prvenstvo održava neparnim godinama. Rezultat toga je da zahtevate od igrača da igraju na Svetskom prvenstvu, zatim imaju sezone u klubovima i potom igraju na Olimpijskim igrama. Mislim da je to uticalo da igrači biraju između dva velika međunarodna takmičenja. Sviđa mi se što je mnogo mladih igrača dobilo priliku da igra na Svetskom prvenstvu, nadam se da će pobediti, izjavio je Stern pre nego što je Francuska u četvrtfinalu šampionata u Kini pobedila SAD.

Do prošlog Mundobasketa 2014. godine u Španiji, Svetska prvenstva su se održavala svake četvrte, parne godine. Novi ciklus je počeo ove godine šampionatom u Kini, a naredno prvenstvo sveta biće organizovano 2023. godine u tri zemlje, Filipinima, Japanu i Indoneziji.

Komentari
Advertisements