Svetla strana sporta: Atletičar koji je osvojio srca sportske javnosti [VIDEO]

Braimi Sunkar Dabo, spportsta kog će sportska javnost zapamtiti na Svetskom prvenstvu u Dohi, ali ne po rezultatu koji je ostvario. Momak koji se takmičio u kvalifikacijama trke na 5.000 metara, žrtvovao je plasman u finale, kako bi pomogao kolegi koji je bio u velikim bolovima.

Džonatan Bazbi iz Arube nije bio u stanju da samostalno završi trku zbog grčeva koje je osećao, pa mu je Dabo prišao i neko vreme ga vukao, ne bi li mu pomogao da stigne do cilja.

Oni su trku završili sa skoro pet minuta zakašnjenja za pobednikom Selemonom Baregom iz Etiopije, ali su dobili veliki aplauz na stadionu ,,Kalifa“, na kome su celog dana radili rashladni uređaji kako bi se atletičarima olakšalo takmičenje.

Svaki sportista bi u toj situaciji uradio isto. To je normalno, pomoći nekome iz druge zemlje. Zahvalio mi je, rekao je Dabo nakon trke.

On i nije imao ambicija da nastupi u finalu, već da samo istrči najbolje vreme, pošto je poput Bazbija, na planetarni šampionat došao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora.

Bazbi i Dabo su jedini predstavnici svojih zemalja, dobili su šansu da nastupe zahvaljujući pozivnicama koje dozvoljavaju zemljama bez jakog trkačkog programa da pošalju po jednog sportistu na takmičenje, čak iako ne ispunjava kvalifikacione standarde.

Komentari
Advertisements