Vreme je za Martina Edegora

Kada kao šesnaestogodišnjak zabeležiš debi za bilo koji profesionalni klub, moraš (ili bi bar trebalo) da budeš poseban.

Norveški Stromgodest je imao tu sreću da u svojim redovima ima jednog takvog dragulja kao što je Martin Edegor, koji je 2014. godine debitovao za prvi tim, a nakon toga je sve krenulo uzlaznom putanjom za njega. Ubrzo je postigao i svoj prvi gol i postao najmlađi strelac u istoriji kluba i nakon toga su u red za njegove usluge stali brojni najveći svetski klubovi.

Na kraju, Real Madrid je taj koji je odneo pobedu, što njima nije strano, jer, Real je tim koji pobeđuje (ove sezone baš i ne).

Naravno, Real je klub u kojem svaku šansu moraš da iskoristiš, bez obzira koliki si talenat. U suprotnom, bićeš odbačen, a kasnije, ako uvide svoju grešku, verovatno i vraćen. Realno je bilo za njega da se prvo ,,kali“ u Kastilji, ali je uz to i dobio priliku u prvom timu, gde je zabeležio jedan nastup. Promena sredine je bila odlična odluka i za klub i za njega, s obzirom na to koliko je mlad, te je Holandija, kao zemlja koja je idealna za napredak mladih fudbalera iskočila u prvi plan. Prvo Herenven, gde je na trenutke blistao, te minule sezone i Vitese, gde je imao zapažen učinak. Odličnih 11 golova i čak 12 asistencija prošle godine u holandskom klubu, računajući sva takmičenja, značila su i da je vreme za stepenik više, za stepenik bliže glavnom cilju.

Logičan potez, sada kada je stigao do svoje 20. godine, povratak u Španiju i odlazak na pozajmicu u zanimljivu ekipu Real Sosijedada. Fudbal koji ove sezone gaji Imanol Alguasil, sa forsiranjem mladih igrača, potpuno se uklapa u ono što odgovara Martinu Edegoru. Norvežanin je dobio veliku slobodu i uz to je imao i sreće da uz sebe ima odlični duo u ofanzivi koji čine Vilijan Žoze i dvadesetdvogodišnji Mikel Ojarzabal, koji trenutno obavlja funkciju zamenika kapitena s obzirom na to da je Asijer Iljaremendi povređen.

Sve to i te kako utiče na Martina koji pruža sjajne igre na oba kraja terena, kada je to potrebno, ali posebno se ističe ofanziva gde deli lopte kao od šale.

Ovo je samo jedan od primera kako to radi mladi Norvežanin. Tokom mečeva Baskijaca, mogu se videti razne minijature ovog veziste. Podatak da je na utakmici sa Alavesom stvorio čak 10 šansi za svoje saigrače je za svaku pohvalu. Posebno, jer je on jedini igrač u najjačih pet evropskih liga kojem je to do sada pošlo za nogom. Drugi na toj listi je Kevin de Brujne sa devet protiv Totenhema.

Danas je La liga dodelila nagradu za igrača meseca. Pogađate? Njemu, a on je s tim visoko dignuo ruku u vazduh i kao da je podsetio na sve one koji su pre nekoliko godina željno iščekivali njegov sledeći korak, da je tu i da nije jedan od onih mladića koji će potonuti u želji za uspehom.

Komentari
Advertisements