Milošević: Moja ekipa prolazi kroz pakao, ne vidim kako će se stvari u srpskom fudbalu promeniti

Trener fudbalera Partizana Savo Milošević govorio je u intervjuu za ,,Novosti“ o svom početku na klupi crno-belih, kao i o stvarima u srpskom fudbalu.

Milošević ističe da se nije video u trenerskom poslu, ali da se to promenilo i da se definitivno pronašao u onome što trenutno radi. Jednom prilikom rekao je i da bi tukao svoje igrače.

– To sam govorio da bih pojačao svoju priču koliko ne želim da budem trener. Naravno, bila je to šala. Još jednom se potvrdila ona izreka – nikad ne reci nikad. Ne bi trebalo biti isključiv, ne samo u fudbalu, nego i u životu. Putovanja, odsustva od kuće, selidbe sve ono što je meni predstavljalo veći problem nego igra me odvraćalo od razmišljanja o trenerskom pozivu. Bio sam profesionalac 17 godina, od toga 14 u inostranstvu, promenio osam, devet klubova, non-stop avion, autobus. Više zbog toga sam imao taj stav, psihološki sam bio umoran više nego fizički – objasnio je Milošević za ,,Novosti“.

Prvi trenerski posao, teška situacija u klubu…Nije bilo lako za Savu Miioševića po dolasku u Partizan.

– Moglo je da se desi da bude katastrofalno. Situacija je bila toliko teška, da niko ništa nije mogao da garantuje. Stanje ekipe, stanje u klubu, pritisak medija, javnosti, navijača. Teško je veliki sistem pokrenuti sa mrtve tačke. Znao sam da bez obzira na zanatski deo postoji taj neki deo koji sam i trenerski naučio u UEFA i da možda baš zbog toga imam prednost u odnosu na druge. Ispostavilo se da sam dobrim delom bio u pravu.

Od dolaska, Milošević je uspeo da osvoji Kup Srbije, ali i izbori plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Ipak, to drži ga i dalje veoma čvrsto na zemlji.

– Meni ne može da se desi da dignem nos. Suviše dugo sam profesionalno u fudbalu, vrlo dobro znam šta može da znači opuštanje. Znao sam da je svaka sezona početak od nule ili iz minusa. Sve što je bilo je daleka prošlost, ako tako ne razmišljaš bivši si vrlo brzo. Stalno upozoravam igrače da je to istorija, lepa, ali istorija. Shvatili su da je to razmišljanje dobro i po njih.

Nije mnogo fudbalera stiglo ovog leta u Partizan, ali svi oni koji su došli oduševili su apetite kluba, ali i navijača.

– Kockice moraju da se slože i to mora da se zasluži. Od marta do juna je bio mnogo veći pakao za sve nas, a prelazni rok smatram kao nagradu za to što smo radili u prethodnom periodu. O Nathu je iluzorno pričati, takav je profil igrača da nismo mogli da pogrešimo. Tako je i sa Asanom kojeg je doveo Venger, Roma ima možda i najbolji skauting u Evropi i angažovali su Sadika. Tamo ne može da se zaluta. Teško je bilo ubediti ih, kao i klubove. Razmišljali smo da je bolje da dovedemo tri, četiri igrača nego da ih gomilamo.

Visoki nigerijski napadač Umar Sadik je nekako bio „najsporniji“, a već je stigao do učinka od osam golova i četiri asistencije.

Pričao sam i branio ga odmah u početku, logično je valjda da dobro vidim špica. Teško je podneo pripreme, duže se oporavljao od njih. Sve je bilo novo za njega, bilo je nemoguće da odmah igra spektakularno. Njegove karakteristike su spektakularne, ima visinu, brzinu, tehniku, snagu, može da pretrči igrača, lucidan je. Možda mu je asistencija i jača strana od realizacije. Redak je spoj da sve to imate u jednom igraču – rekao je Milošević.

Milošević se takođe dotakao i teme sudija, koji su, smatraju iz kluba, mnogo puta prošle sezone oštetili Partizan.

– Imali smo veliki problem, sada je manji. Igrače ne možete lagati. Kada shvate da je tako, u problemu ste. Oni vide sve, često neke stvari osećaju bolje od nas sa klupe. Posebno u adrenalinu kada je broj otkucaja 200 i kad je umor, a sudijske greške stalno idu na vašu štetu. To je jako teško izdržati. Od starta smo pokušali da ih psihološki izolujemo. Kažemo im da je zaista tako, ali moraju da proizvedu inat da se bore sa tim. Neka svi ljudi vide, ko želi da vidi videće. U našem fudbalu su stvari toliko jasne i vidljive da ne osećam potrebu da objašnjavam. Moramo zbog toga da se oslanjamo na inat uz borbenost i fokusiranost.

Za kraj, strateg „valjka“ iskreno priznaje da ne očekuje značajne promene u domaćem klupskom fudbalu.

– Ne vidim ko bi mogao nešto konkretnije da uradi, sve bi bilo drugačije kada bismo imali ujedinjene navijače. To bi bila ozbiljna opomena za sve. Ta težina bi bila uzeta u obzir od svih, ovako ne vidim ni šta može klub. Saopštenja, ukazivanje na nepravde, koliko to nailazi na odjek tamo… Očigledno ne. Znam da radim časno i pošteno, moja ekipa prolazi kroz pakao, a isto radi. Vreme sve pokaže, najbolji je sudija ili najgori, zavisi iz kog ugla gledaš – zaključio je Milošević.

Komentari
Advertisements