Sudijski ekspert: U jednoj državi bi ovo bio penal, u drugoj nikad!

Prvo kolo Linglong Super lige Srbije nije moglo da prođe bez bure.

Partizan je slavio u Kruševcu protiv Napretka, a domaći su se bunili zbog odluke sudije Danila Grujića da pet minuta pre kraja dosudi jedanaesterac za crno-bele. Potom je reagovala Crvena zvezda saopštenjem, pa je usledio odgovor Partizana.

Sudijski ekspert Dragan Radojičić je prilikom gostovanja na Arena sport TV izneo svoje viđenje ovog događaja.

Ovakve stvari se baš često dešavaju, to je pitanje interpretacije pravila 12, prekršaj, nesportsko ponašanje. Da li igrači, klubovi, javnost, znaju kakav će biti kriterijum? Da li uvek postoji isti kriterijum? Na jednoj utakmici da, na jednoj…U jednoj državi bi ovo bio penal, u drugoj NIKAD! Ali, to nije problem jer se zna kriterijum. Zna se šta može da se očekuje. Nedoslednost u kriterijumu izaziva nepoverenje i zato se dešavaju saopštenja, rekao je Radojičić za Arena sport TV.

Kostić je očigledno držao i vukao Vitasa u kaznenom prostoru, a Radojičić smatra da je zadatak sudija da tokom meča redovno opominju igrače da se to neće tolerisati.

Proaktivnost. Sudije treba da budu više uključene tokom utakmice, pogotovo u ovakvim situacijama 85-86. minut, mora mnogo više da se upozorava, da se verbalno oglasi, da se čuje. To znači i prekidanje udarca iz ugla, ako treba, pozvati igrače ili i drugu dvojicu, jer je to poruka svima koji se nalaze u kaznenom prostoru, a to je njih 20, da se to neće tolerisati. Druga stvar. Nisam čuo da je neko pominjao reakciju igrača. Da li igrač drži sve vreme, da li koristi obe ruke – mislim da je to malo neracionalno s njegove strane (Kostića). I treće: da li je ovo povreda pravila broj 12? Jeste. Sad, kako bi VAR tu reagovao? Ako sudija kaže da je video držanje sa obe ruke, VAR ne može da reaguje, jer je bilo držanja, a on služi samo da sudiji ukaže na očigledne greške.

Radojičić poziva arbitre da budu dosledni u kriterijumu kada donose ovako važne odluke.

Sledeće kolo imamo u sredu i prva ekipa kojoj se ovo desi će očekivati da ovo bude kazneni udarac. Da li će biti? Ne verujem. Ne mora da bude ista interpretacija, ali mora da bude slična. Ako je prekršaj, onda mora da bude i u drugoj utakmici, pa i u trećoj. Ovo je Superliga, imamo mnogo malih terena gde nema mnogo kamera. Kako će neki mlađi sudija reagovati u ovakvoj situaciji? Da li smo našli kriterijum? Ovo je poziv sudijama da uvek koriste isti kriterijum na svim utakmicama, dodao je Dragan Radojičić.

Foto: FK Partizan

Komentari

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ataman rekao Miciću da napusti konferenciju za novinare!

Nakon osvojene Evrolige, na konferenciji za medije košarkaš Vasilije Micić dobio je od novinara pitanje o ratu u Ukrajini. Njegov...
[betpick_widget language_id="9" source_id="2"]

POVEZANE OBJAVE