Đoković okončao nedovršeni posao iz Njujorka u Bulonjskoj šumi

Novak Đoković – Pablo Karenjo-Busta 3:1 (4:6, 6:2, 6:3, 6:4)

Uz dosta muke Novak Đoković je izborio plasman u polufinale Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu.

Prvi reket sveta pobedio je u četvrtfinalu Španca Pabla Karenja-Bustu, revanširao mu se za onaj nesvakidašnji meč u Njujorku, kada je naš as diskvalifikovan zbog toga što je linijskog sudiju pogodio lopticom u vrat.

Sprečio je Đoković Španca da igra u drugom uzastopnom Grend slem polufinalu. Meč nije bio lep za gledanje, težak i naporan, a Đoković je izgubio prvi set na ovogodišnjem Rolan Garosu. Bilo je 3:1 posle 3 sata i 13 minuta pravog rata na terenu “Filip Šatrije”.

Već na početku meča bilo je očigledno da se Đoković ne oseća dobro na terenu. Primetni su bili problemi sa levom nadlakticom, što se najviše primećivalo kod bekhenda, ali i kod servisa, za koji ne pamtimo da je bio tako slab. Početni udarac nije donosio nikakvu prednost prvom igraču sveta, a pored toga veoma je retko ubacivao prvi, samo u 40% slučajeva.
U takvoj igri bilo je samo pitanje vremena kada će Španac stići do brejka. To se dogodilo u petom gemu, Karenjo-Busta je stigao do dve vezane brejk prilike, a iskoristio je već prvu.

Ipak, uspeo je Srbin da nadoknadi brejk minusa, uspeo je u osmom gemu da poravna na 4:4, a za to su mu trebale dve brejk lopte. Da je mentalno jak, Španac je pokazao u narednom gemu, kada je i pored vođstva Đokovića i šanse da veže tri uzastopna gema, ponovo oduzeo servis srpskom teniseru. Jednu brejk loptu Đoković je spasio, ali ne i drugu. Servirao je Pablo Karenjo-Busta za set, tek drugi u okršajima sa Đokovićem, i uspeo je u tome. Prvi set pripao je Špancu, a trajao je 50 minuta.

U pauzi između dva seta Novaku Đokoviću je ukazana lekarska pomoć, tačnije izmasirana mu je nadlaktica, ali se nije odlučio da zatraži dužu pauzu. Bilo je važno dobiti prvi gem u drugom setu, to je Srbin i učinio, ali je velike probleme imao u trećem, kada je morao da spasava dve vezane brejk lopte. Kada je to uspeo, logično je bilo da napadne servis rivala u narednom gemu. Tako je i bilo, pa je Đoković, po prvi put u meču, imao prednost brejka.

Muka je bilo u sledećem gemu, u kom je trebalo potvrditi osvojeni brejk. Na sreću, tada se vratio prvi servis, pa je Novak čak četiri poena osvojio zahvaljujući početnom udarcu, što asom, a što viner servisom. U međuvremenu spasio je još jednu brejk loptu. Obojica su lako, bez izgubljenog poena, dobili naredne gemove na svoj servis, a onda Novak, očas posla, stiže do tri vezane set lopte, na servis protivnika. Sjajnim riternom, to je i uradio i izjednačio na 1:1. Drugi set trajao je 37 minuta.
Početak trećeg seta bio je turbulentan. Đoković je spasio dve brejk lopte na startu, ali je zatim poveo sa 3:0.

Kada se činilo da će set brzo biti gotovo, Španac se vratio i osvojio naredna tri gema. Važan sedmi gem pripao je Đokoviću, doduše posle velike borbe. Pravilo kaže da je to najvažniji gem u svakom setu, a to se potvrdilo i na ovom primeru. Oduzeo je Đoković još jednom servis Karenjo-Busti, i to uz nekoliko odličnih poena sa osnovne linije i onda sigurno odservirao za preokret u setovima. As servisom, najbolji teniser sveta došao je do vođstva od 2:1.

Rešio je Đoković da meč okonča u četiri seta. U trećem gemu, na servis Španca, imao je četiri puta brejk šanse ali nije iskoristio nijednu. I u petom gemu došao je do jedne brejk prilike, međutim, Karenjo-Busta se i tada izvukao. Ipak, stigao je famozni sedmi gem i napokon brejk. Poveo je Đoković sa 4:3 i servirao za potvrdu brejka. Taj osmi gem u četvrtom setu bio je najduži u meču. Imao je Karenjo-Busta tri brejk lopte, imao je i Novak tri gem lopte, a iskoristio je tek četvrtu. U ovom gemu Srbin je odigrao nekoliko najboljih poena, ne samo u ovom meču.

Karenjo- Busta je dobio naredni gem na svoj servis, a onda je Đoković stao na servis liniju i servirao za novo polufinale. Nije bilo lako ni u tom gemu, imao je Španac 15:30, a Novak je tada pokazao da je pravi i igraće u svom desetom polufinalu na pariskoj šljaci. Rival će mu biti mladi Grk Stefanos Cicipas, koji je ranije danas, u tri seta, pobedio Rusa Andreja Rubljova.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

DA LI JE ON NOVI ĐOKOVIĆ: Deminor je imao jasan odgovor

Od većih turnira u tenisu prvi naredni je masters u Madridu koji počinje za pet dana. Takmičenje u Monte Karlu...

POVEZANE OBJAVE