Saluti o Sergente! ,,Orlovi” pojeli plen u Oslu, Srbija na korak od Evropskog prvenstva! [VIDEO]

Norveška – Srbija 1:2 (0:0)
88′ Norman – 82′, 102′ Milinković-Savić

Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se u finale baraža za Evropsko prvenstvo pošto su u Oslu savladali Norvešku sa 2:1 nakon produžetaka!

Protrljali smo oči nekoliko puta, ali su nam ,,Orlovi” pokazali kakav potencijal imaju i da imaju kvalitet za najveća takmičenja.

Već posle tridesetak sekundi, odmah po polasku sa centra, prodor Filipa Đuričića završio se nakon centaršuta za Nemanju Maksimovića koji je glavom bio neprecizan. Srbija je želela da da do znanja rivalu da nisu došli da se brane u prestonicu Norveške.

Agilan je bio Đuričić na početku ove utakmice. Kolarov je proigrao Dušana Tadića u sredini koji je lepo izvukao štopere Norveške, a  kapiten Ajaksa iz prve proigrao napadača Sasuola na krilu, međutim ovaj je šutirao pored gola Jarstena. Nedugo zatim, nova šansa se otvorila i ponovo je sjajni Đuričić kreirao šansu za Darka Lazovića, čiji udarac iz izgledne prilike je bio izblokiran.

Kretnja Filipa Đuričića bila je enigma za Skandinavce. Ulazio je u sredinu Filip, ali je uglavnom bio na levom boku, trudeći se da raširi poslednju liniju Norveške i u nekoliko navrata je uspeo da probije unutar šesnaesterca, ali realizacija Mitrovića je izostala

Sa bokova je pretila Srbija i Lazović je često centrirao tražeći upravo Mitrovića, koji je sredinom prvog poluvremena imao priliku glavom, ali bezuspešno.

Od tada, Norvežani su preuzeli loptu u svoje noge i pokušali da pritisnu Srbiju i to im umalo nije uspelo. Posle kornera Edegora, Erling Haland je izmakao Nemanji Gudelju čija markacija nad napadačem Borusije nije bila najbolja, ali sa gol linije je loptu izbacio Nemanja Maksimović i spasio svoj tim.

Ubezo je i Srbija uzvratila. Gotovo preslikana akcija sa starta meča. Tadić je iz prve proigrao Đuričića, s tim da je ovaj ovog puta tražio Mitrovića, koji sa nekoliko metara šalje loptu preko prečke i maši zicer.

Nije naša selekcija odstupila od svog načina igre ni u drugom poluvremenu. Kiša je pala i ubrzala podlogu, a brzonogi srpski fudbaleri uspevali su i pored toga da prete Jarštajnu. Koliko puta je spomenut Đuričić u ovom izveštaju odaje se utisak kao da je samo on igrao. Ipak, povratnik u reprezentaciju je blistao večeras u Oslu, ali nije mogao do gola u 55. minutu kada je posle centaršuta Darka Lazovića sa desne strane prihvatio loptu kod peterca i iz okreta šutirao direktno u Jarštajna koji je refleksno intervenisao. Mnogo šansi imala je Srbija i zapitali su sve koji su posmatrali ovaj meč: ,,Zbog čega ovakav pristup izostaje na najvećem broju mečeva u poslednjim godinama?’’.

Okušao je u 72. minutu udarac sa distance i kapiten Aleksandar Kolarov, mudro, po zemlji i nakvašenoj travi, ali Jarštajn je bio dobro postavljen i sprečio lep gol iskusnog beka. Već u narednom napadu, rezervista Džošua King je testirao Rajkovića šutem iz kolena, međutim golman Remsa nije se dao prevariti iako je lopta potkačila Milenkovića.

Odlučio je Tumbaković da uvede svežu krv i umesto fenomenalnog Đuričića i odličnog Nemanje Maksimovića na teren ubaci Sergeja Milinković-Savića i Luku Milivojevića.

Već posle prvog kontakta sa loptom na sredini terena, Sergej je krenuo u prodor unutra, ali je fauliran. Upravo je ta situacija i ključna za ovaj susret. Kolarov je izveo prekid, poslao loptu na drugu stativu gde se našao Mitrović, koji se bacio i vratio je u peterac za Milinković-Savića, a vezista Lacija trese mrežu sa nekoliko metara i donosi Srbiji zasluženu prednost.

Nije ostalo mnogo izbora Norvežanima i bilo je jasno da će sve adute poslati na polovinu Srbije. Nešto više prostora ostavljeno je Normanu, Nemanja Gudelj ga je predugo čekao i nije izašao u taj blok, što je i kažnjeno udarem sa distance za izjednačenje. Lopta je po zemlji završila u mreži, Rajković je bio zaklonjen šumom fudbalera ispred sebe i ne može ovaj gol ići njemu na dušu. Dva minuta pre kraja…

Vratilo se sve na staro do kraja regularnog dela susreta. Izabranici Ljubiše Tumbakovića ponovo su preuzeli kontrolu, Norvežani su delovali poprilično panično, ali su uspeli da sačuvaju rezultat.

Tempo nije opao, ali do 100. minuta prilika nije bilo, sve do novog promašaja našeg nacionalnog tima kada je Darko Lazović već savladao nemoćnog Jarštajna, ali je krilni fudbaler Verona stresao kapljice kiše sa stative…

Kao da su se plašili od tolikog broja promašaja srpski fudbaleri, pa je akcija u 102. minutu završena pasom za Sergeja, koji nonšalantno sa nekoliko metara prebacuje Jarštajna i smešta loptu i drugi put u mrežu Norvežana za novu prednost ,,Orlova”. To su bila njegova prva dva pogotka za seniorski tim Srbije.

Izdržali su ,,Orlovi” do poslednjeg sudijskog zvižduka, bili požrtvovani i ako smo ih kritikovali u prethodnim mečevima, za ovaj duel mora da im se oda poštovanje.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SRPSKI CENTAR NIJE MOGAO SAM: Novi dabl-dabl Jokića u porazu Denvera

Košarkaši Denver Nagetsa, izgubili su na svom parketu od Finiksa rezultatom 104:97. Srpski košarkaš Nikola Jokić je utakmicu sa Finiksom...

POVEZANE OBJAVE