Novakove Scile i Haribde do finala, kakav meč u Parizu! [VIDEO]

Posle još jednog meča koji će se prepričavati, Novak Đoković se plasirao u finale Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu, savladavši Grka Stefanosa Cicipasa u pet setova. Bilo je 6:3, 6:2, 5:7, 4:6, 6:1, posle 3 sata i 58 minuta.

Morao je Đoković ovaj meč da završi mnogo ranije. Vodio je sa 2:0 u setovima, i 5:4 u trećem, kada je servirao za pobedu. Da sve bude čudnije, imao je i meč loptu na svoj servis, a onda se sve okrenulo i morao je da odigra pet iscrpljujućih setova da bi došao do borbe za svoj drugi trofej na Rolan Garosu.

Meč je počeo sa tri uzastopne neiznuđene greške Novaka Đokovića, čime je Cicipas stigao do vezane tri brejk lopte. Ipak, najbolji teniser sveta uspeo je da se izvuče iz te neprijatne situacije, spasi ukupno četiri brejk šanse rivala, pa se može reći da je ishod prvog gema umnogome odredio dalji tok meča. Možda je preterano tako nešto reći, ali dobri poznavaoci teniskih prilika znaju koliko je psiha važan faktor u ovom sportu.

Đoković je lako dobio naredna dva gema, i očas posla, bilo je 3:0. Pribrao se Grk, ipak je on svetski broj šest, stvorio je još jednu brejk šansu kod 4:2 za Đokovića, ali je samopouzdanje srpskog asa već bilo na maksimumu. Koristio je Đoković ponovo drop šotove dosta često, ali su ovog puta skraćene lopte bile dobro oružje. Uz 13 neiznuđenih grešaka, najbolji teniser sveta dobio je prvi deo igre za 42 minuta, a trebale su mu čak četiri set lopte da konačno slomi protivnika. 

Slično je počeo i drugi set, opet je Đoković spašavao brejk lopte u svom prvom servis gemu, ovog puta dve, a set je odlučen u petom gemu kada je Grk imao 40:0 i dozvolio našem teniseru da mu oduzme servis. U tim trenucima Đoković je uspevao da se na volšeban način iskobelja iz nekih neverovatno teških situacija i strpljivo sačeka greške već dobro uzdrmanog rivala s druge strane mreže.

Kakve je posledice taj gem ostavio na Cicipasa videlo se dva gema kasnije, ponovo je grčki teniser imao 40:0, i ponovo je izgubio svoj servis. Novakova mentalna snaga bila je presudna u tim momentima. Servirao je Đoković za drugi set, a Grk nije uspeo ni da zapreti u tom gemu. Drugi set trajao je minut kraće od prvog, a Novak Đoković je već imao prednost od dva seta. Zadivljujuća je bila realizacija brejk šansi nađeg tenisera u prva dva seta, od četiri, iskoristio je tri. Na drugoj strani Grku nije bilo dovoljno ni sedam prilika za brejk. 

U pauzi između dva seta Stefanos Cicipas se malo pribrao, poveo sa 1:0, a onda ponovo stigao do prilike da oduzme servis Đokoviću. Ni sada, posle jednog dugog nadmudrivanja sa osnovne linije, nije u tome uspeo, pa je Đoković krenuo u rešavanje meča. Međutim, pokazao se Grk kao žilav protivnik, sve do devetog gema nije dozvolio Đokoviću ni brejk loptu, a onda je najbolji igrač ovog sporta podigao, ionako visok, nivo igre, odigrao fantastične dve skraćene lopte i oduzeo servis Cicipasu. Usledio je servis gem za trijumf i plasman u finale Rolan Garosa. Nije to bio lak gem, Cicipas se nije predavao, dokopao se još jedne brejk šanse, ali ni tu, devetu u meču, nije iskoristio. Nije bio kraj drame, Novak je propustio meč loptu, a Cicipas jubilarnu desetu, brejk priliku. Ipak, došao je i do jedanaeste, sasvim zasluženo, a onda i do brejka. 

Bila je to injekcija adrenalina za grčkog asa, dobio je naredni gem na svoj servis i pored 0:30, kao i 12. gem u setu, mada je Đoković ponovo imao 30:0. Sa tri uzastopna gema, od čega dva brejka, smanjio je prednost Đokovića na 2:1. Set je tarajao gotovo sat vremena, a ostaće zapamćeno da je Đoković propustio meč loptu na svoj servis.

Posledice izgubljenog seta osetile su se na startu četvrtog. Imao je Đoković brejk loptu u prvom gemu, ali nije je iskoristio, tek drugi put u meču. Ali zato svoju šansu Cicipas jeste. Poveo je Grk sa 2:0, vezao je pet uzastopnih gemova, od toga tri na servis Đokovića, prosto neverovatno! Kako je došla, kriza u igri Novaka Đokovića je nestala. Istina, to nije bilo dovoljno za brejk, mada je Srbin imao ogroman broj šansi, u samo dva gema na servis Cicipasa, čak sedam. Upravo u tim trenucima Grk je odigravao svoje najbolje udarce.

U devetom gemu pojavila se nova šansa, pasingom Đoković dolazi do nove brejk lopte, ali onda Cicipas servira as, drugi u gemu, ujedno drugi i u celom meču. Kasnije dolazi do vođstva od 5:4. Opet je servirao Đoković za ostanak u setu i ponovo pokazao, za njega neshvatljivu tremu. Vodio je sa 40:15, a onda mu se igra raspala i Cicipas je vezao četiri poena, a time je stigao do izjednačenja u setovima. U prva dva seta je Grk propuštao brejk prilike, a Novak osvajao brejkove, dok su u naredna dva seta situacija iz korena promenila. Đoković je stvorio 11 brejk lopti u četvrtom setu, a iskoristio je samo jednu. Odlučio je peti set.

Početak petog seta ličio je na prethodni. Đoković je opet došao do brejk lopte, i ponovo ju je prokockao, pa je Cicipas prvi put vodio u meču, bilo je 2:2 u setovima i 1:0 u petom. Srpski as je sačuvao prisebnost, dobio svoj servis gem, a onda još jednom pritisnuo servis rivala. Došao je do dve vezane brejk lopte, a onda, sjajnim drop šotom, realizovao drugu. Potvrdio je brejk u narednom gemu i ponovo je bio udaljen od pobede tri gema. Mora se reći da se u petom setu kod Cicipasa primetila iscrpljenost, ovaj teniser je pre Rolan Garosa igrao u Hamburgu, tamo je stigao do finala, i takav naporan program počeo je da uzima svoj danak. 

Ova činjenica potvrdila se već u narednom gemu, Grk je odigrao loše, a dvostrukom servis greškom poklonio je Đokoviću novi brejk. Bilo je 4:1 za najboljeg tenisera sveta, uz dva brejka viška, to se nije smelo ispustiti. Kod vošstva od 5:1 i Cicipasu je bilo jasno da će morati da sačeka neku novu šansu do svog prvog grend slem finala, a sat i 43 minuta posle prve, Novak je imao i drugu meč loptu. Ni nju nije iskoristio, ali je uskoro došao do još jedne i odličnim forhendom spustio zavesu na još jedan epski meč u svojoj karijeri. 

U finalu, koje se igra u nedelju, rival najboljeg tenisera sveta biće, ko bi drugi, Rafael Nadal. Španac je ranije danas, posle samo tri seta, pobedio Argentinca Dijega Švarcmana i igraće za svoju 13. titulu na pariskoj šljaci.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Gocić pred Crvenu zvezdu: Respekt i priprema za Ligu šampiona!

Derbi meč poslednjeg kola ligaškog dela domaćeg vaterpolo šampionata igra se na bazenu SC "11. april" u subotu od...

POVEZANE OBJAVE