Partizan obeležava jubilej: 71 godina od prve utakmice u Humskoj [FOTO]

Na današnji dan pre 71 godine odigrana je prva fudbalska utakmica na Stadionu FK Partizan, tadasnjem JNA.

Partizan je od svog osnivanja utakmice kao domaćin igrao na igralištu “20. oktobar”, koje je tokom 1946. preimenovano u Stadion CDJA. Bio je to ustvari stadion predratnog, slavnog, ali ugašenog BSK-a koji je znatno bio oštećen u savezničkom bombardovanju na Uskrs 1944.

U martu 1948. godine na istom mestu počinje izgradnja novog stadiona, koji i danas stoji ponosno na Topčiderskom brdu. Tadasnji Stadion JNA za javnost je prvi put otvoren 9. oktobra 1949.godine utakmicom reprezentacija Jugoslavije i Francuske, ali u građevinskom smislu, još nije bio u potpunosti završen i radovi su potrajali još dve godine.

Do kraja oktobra te 1949. na njemu su odigrana još dva meča. U čast oslobođenja Beograda 20.10.1949. sastale su se reprezentacije Beograda (u kojoj je bilo 7 igrača Partizana) i Zagreba koju je domaći tim rešio u svoju korist sa 3:2, a tri dana kasnije reprezentacija Jugoslavije je, takođe pred prepunim gledalištem, savladala ekipu austrijskog Vakera sa 4:1.

Partizan je svoju prvu utakmicu na novom stadionu odigrao 22.12.1949. protiv zagrebačkog Dinama. Bila je to prijateljska utakmica povodom Dana armije, Partizan je pobedio sa 3:2 a strelac prvog gola za tim iz Humske bio je Božidar Drenovac.

Tokom radova na završetku stadiona, Partizan je, kao domaćin igrao u komšiluku, ali je za neke utakmice, zbog velikog interesovanja povremeno otvarao kapije, kao što je na primer bio derbi protiv Zvezde, odigran 17.9.1950. koji su crno-beli rešili u svoju korist sa 2:1.

Stadion FK Partizan zvanično je otvoren 22.12.1951. svečanom ceremonijom otkrivanja spomen ploče Milutinu Ivkoviću Milutincu koja i danas stoji na jednom od stubova između severne i zapadne tribine. Narednog dana odigrana je utakmica finala Kupa Jugoslavije između Dinama i Vojvodine.

Fotografije je kolorizovao Nikola Radulović.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Gocić pred Crvenu zvezdu: Respekt i priprema za Ligu šampiona!

Derbi meč poslednjeg kola ligaškog dela domaćeg vaterpolo šampionata igra se na bazenu SC "11. april" u subotu od...

POVEZANE OBJAVE