Zvanično: Evroliga donela odluku o modifikaciji pravilnika i otkazanim mečevima

Evroliga je donela zvaničnu odluku o modifikaciji Pravilnika za COVID-19.

Izmena u pravilniku postaje odmah primenljiva i na Evroligu i na Evrokup potvrđujući njihov retroaktivni efekat za sedam utakmica koje su otkazane zbog pozitivnih slučajeva virusa COVID-19 u timovima.

Izmenjeni propisi u osnovi će odražavati prvobitne koji preciziraju posledice sprečavanja timova da igraju zbog nametnutih ograničenja putovanja lokalne vlasti. Međutim, u slučajevima kada tim nema osam igrača koji su sposobni za igru zbog COVID-19, ili tim mora u karantin zbog pozitivnog testiranja na COVID-19:

  • Utakmica se može odlagati do tri puta, ako postoje dostupni datumi.
  • U slučaju da nisu dostupni datumi ili nije dostignut maksimalan broj reprograma, klub koji je izazvao prvobitno reprogramiranje će izgubiti meč.
  • Nijedna utakmica neće biti zakazana za igranje nakon sledećih datuma:
    Grupna faza Evrokupa (22. decembar 2020)

Evrokup top 16 (23. februara 2021)

Regularna sezona Evrolige (13. aprila 2021)

Plej-of Evrolige (5. maja 2021)

Izmenjeni Specijalni propisi imaće retroaktivni efekat na sve odluke koje su već primenjene u vezi sa sezonom 2020–21, omogućavajući da izvršni direktor Evrolige za košarku ponovo zakaže otkazane utakmice. Do danas otkazani mečevi su:

ASVEL – Panatinaikos
ASVEL – Crvena zvezda
Baskonija – Zenit Sankt Peterburg
Valensija – Zenit

Evrokup:

Cedevita Olimpija – Bursaspor
Venecija- Burž
Burž – Uniks Kazanj

Izmene Posebnih propisa uključuju razmišljanja koja dele Udruženje igrača Evrolige i Odbor glavnih trenera Evrolige.

Na sastanku odbora, klubovi su naglasili potrebu da ostanu fleksibilni i reaguju na bilo koju moguću situaciju, uz poštovanje uvek sveobuhvatnih principa zaštite zdravlja pojedinaca, očuvanja regularnosti takmičenja i poštovanja njegovog integriteta i pravičnosti.

Ažurirane izmene Posebnih propisa biće uključene u Statut 2020-21 i objavljene narednih dana.

Klubovi su se takođe dogovorili da pojačaju nadzor nad protokolima o zdravlju i bezbednosti i njihovo sprovođenje od strane svakog tima u sprezi sa ostalim relevantnim postojećim protokolima, s ciljem njihovog poboljšanja i razmene najboljih praksi između 42 kluba u oba takmičenja.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRAZNIK FUDBALA U BEOGRADU: Karata za derbi i dalje ima

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana večeras od 19 časova odmeriće snage u polufinalu Kupa Srbije. Karata za ovaj meč i dalje ima, a svi...

POVEZANE OBJAVE