Tumbaković pred Škotsku: Motiva neće nedostajati

Selektor reprezentacije Srbije Ljubiša Tumbaković objavio je spisak igrača na koje računa pred meč sa Škotskom u okviru baraža za Evropsko prvenstvo, kao i za meč Lige nacija protiv Mađarske tri dana kasnije.

Tim povodom Tumbaković je održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da motiva nikako neće nedeostajati ni njemu ni igračima, i da ne misli da će nedostatak publike značiti i manji pritisak za njegove igrače.

Nikad nije lakše kad se igra pred praznim tribinama, posebno kada igraš na svom terenu. Time što smo mi domaćini donekle smo hendikepirani. Mislim da bismo igrali bolje i ubedljivije i motivacioni momenat bi sigurno bio veći da igramo pred navijačima. Ali, kako nama tako i našim protivnicima. U Norveškoj smo igrali protiv reprezentacije koja je bila favorizovana jer je igrala pred oko 1.000 navijača koliko je bilo dozvoljeno. Međutim, sam detalj da je u pitanju mogućnost da se plasiramo na Euro dovoljan je motiv, kaže Tumbaković.

Škoti imaju priliku da plasmanom na EP da grupnu fazu odigraju u svojoj zemlji.

Već ulazimo u jednu priču kada je reprezentacija Škotske u pitanju. Da apsolviramo taj detalj – mi smo finalisti baraža. Srbija kao samostalna nikada nije bila na Euru, oni nisu bili od 1996. To govori dovoljno u prilog kvalitetu obe ekipe. Škoti imaju taj motiv da igraju kod kuće grupnu fazu, to je njima i dodatno psihološko opterećenje kao što je nama opterećenje to što smo favoriti jer smo domaćini. Ja stvari posmatram drugačije.Razmišljao sam o tim detaljima i kada je u pitanju bila utakmica protiv Norveške. Verovatno smo mi bili u podređenom položaju, ali odigrali smo dobru utakmicu, imali smo svoj cilj, a to je upravo ovaj meč sa Škotskom. Sad smo došli do toga. Čiji je motiv veći i ko više želi, to moramo da pokažemo na terenu. Moramo na najviši mogući nivo da podignemo upravo taj detalj – da pokažu veliku borbenost, motivisanost i želju.

Škotska je jako tvrd protivnik koji teško prima golove.

Imamo jednu dimenziju kada je škotiski fudbal u pitanju koji nije realan. Škotska je uz Englesku jedna od najstarijih zemalja koje igraju fudbal. Imaju jednu tradiciju, kulturu življenja i njihov fudbal ima derbi koji ima posebnu dimenziju, sportsku i versku. Kada igraju Seltik i Rendžers u Škotskoj sve staje. Počeli su da igraju fudbal pre 150 godina. Ono što je najbitnije, oni imaju kvalitet, imaju vanserijske igrače koji igraju u Mančester junajtedu, Liverpulu. Robertson je možda i najbolji krilni bek na svetu. Imaju igrače koji igraju u ozbiljnim klubovima Premijer lige. Na kraju krajeva, oni su došli do finala baraža kroz rezultat u kome su u poslednjih osam utakmica šest dobili, a dve igrali nerešeno. Teško primaju golove, igraju čvrsto, disciplinovano. Iskren da budem, možda Škotska nema kvalitet pojedinačni Holanda ili Odegarda, ali ima nešto drugo. Ima kompaktnost, disciplinu, čvrstinu, karakter koji će hteti da pokažu i kod nas na terenu. O samim detaljima, koji su usko stručni nemamo ni vremena da pričamo, ali stručni štab je obavio posao. Skautiran je apsolutno njihovb način igre koji se menjao u poslednjih desetak utakmica. Polivalentnost igrača daje njihovom treneru mogućnost da bude kreativniji i da njihov način igre prilagodi našem i našim kvalitetima. Mi ne možemo da pobegnemo mnogo od našeg načina igre. Više puta sam rekao da mi moramo da napravimo model igre koji je prepoznatljiv i da oblikujemo reprezentativce tako da se uklapaju u model igre. Odstupanja su minimalna i ona se prilagođavaju igranju protivnika i to će biti tako i sada. Mi hoćemo da nama bude ugodno protiv takvog protivnika, rekao je Tumbaković.

On ističe da će sedeti na klupi protiv Škotske bez obzira na kaznu UEFA, i da se nada da će svi igrači biti na raspolaganju, pa i Filip Đuričić koji ima koronavirus.

Ja se nadam da će svi igrači koji su na ovom spisku biti u ponedeljak u našem kampu i da ću ih imati sve na raposlaganju. Istina je da Ristić i Kostić nisu dugo igrali, Ristić još od utakmice u Turskoj, Kostić pre toga. Oni su u završnoj fazi oporavka i očekujem da za vikend odigraju mečeve u svojim klubovima. Što se tiče Đuričića, on ima problem korone. Informacija koju imamo je da danas ponovo ide na testiranje. Ja se nadam da će i on u ponedeljak biti sa nama jer je on od onih koji su u poslednje vreme i u reprezentaciji i u klubu skrenuli pažnju na sebe, završio je Tumbaković.

(foto: FSS)

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

UZBUNA U CRNO-BELOM TABORU: Hitan sastanak u Partizanu!?

Nakon poraza od TSC-a 2:1 u 32. kolu Superlige Srbije sastaće se Upravni odbor FK Partizan, javlja MaxBet Sport.  Kako javlja...

POVEZANE OBJAVE