Put oko sveta za 380 dana

Da im je neko pre starta kampanje ponudio mesto u prvih 10 na kraju ove sezone, oni bi to oberučke prihvatili i zahvaljivali se do beskraja.

Takva pozicija, sa ovakvom igrom je i više nego realna, ali… Zašto da se ne nadaju i nečemu višem? Zašto da ne misle o Evropi? Ko to sme da im oduzme?

Kada su u decembru 2018. godine na klupu doveli Austrijanca Ralfa Hazenhitla, svi su znali da dolazi trener sa napadačkim afinitetima, ali bilo je veliko pitanje kako će se on uklopiti u tim koji je prethodno vodio Mark Hjuz, čovek sa potpuno drugačijom filozofijom. Ekipa je tada bila na samom dnu engleskog fudbala sa tri pobede pod palicom Hjuza iz 17 utakmica.

Pred Hazenhitlom bio je težak zadatak da pronađe hemiju i opstanak je izboren i to za dlaku. Pet poena viška imali su od Kardifa, koji je bio poslednji od tri tima koji se preselio u Čempionšip.

Čitavih 15 pobeda u prošloj sezoni i 11. mesto na kraju šampionata, značajno su podigli energiju kluba, ali i povratili veru navijača da Sautempton nije iseđen kao krpa od brojnih velikana koji su se nakupovali njihovih najboljih igrača u prethodnih desetak godina.

Dolazak Danija Ingsa bio je pun pogodak, a Hazenhitl je upravo mnogo podredio i njemu. Englez igra još bolje nego u danima dok je nosio dres Barnlija, gde je uostalom i skrenuo pažnju na sebe i zaradio transfer u Liverpul.

Sedamdeset i pet mečeva odigrao je Ings u dresu ,,Svetaca” i postigao 38 pogodaka, što je, otprilike, po gol na svakom drugom meču u proseku. Naravno, gde je i sam doprinos u taktičkom smislu, ali golovi su ti koji su naveli protivničke odbrane da na njega usmere značajan deo pažnje. Tu se otvaraju prilike za ostale fudbalere.

Trenutno je povređen i propustio je jučerašnji meč protiv Njukasla koji je njegov tim dobio sa 2:0 na svom ,,Sent merisu”, a bez njega biće i u narednih mesec dana zbog povrede kolena. Upravo je ta sinoćna pobeda, lansirala Sautempton na prvo mesto Premijer lige. Isti broj bodova ima i Liverpul, ali lošiju gol-razliku.

To je prvi put da se ,,Sveci” nalaze na liderskoj poziciji najjačeg ranga engleskog fudbala još od 1988. godine. Neverovatno zvuči to, a kada se uzme u obzir činjenica da tačno 380 dana od jučerašnjeg igrali i izgubili na istom stadionu od Lestera sa 9:0, podatak iz prethodne fraze deluje još neverovatnije.

Od vrha do dna, sa istim čovekom, za nešto više od godinu dana je zaista za naklon.

U odnosu na taj tragičan meč, jučerašnju utakmicu započela su trojica istih igrača: Janik Vestergard, Oriol Romeu i Džejms Vord-Praus. Da je zdrav, tu bi bio i Dani Ings.

Još jedna činjnica koju je Hazenhitl povrdio, da je vreme ono što je potrebno svakome i svugde. Posle Lesterove bajke i podizanja titule, u sve verujemo, a s obzirom na to koliko je nepredvidiva ova 2020. godina, možemo verovati i u čudo zvano Sautempton.

Autor: Nemanja Janošev

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

POLEMIKA VEČITIH: Posle Ostoje, stigao odgovor Čovića, zna se kad mu ističe mandat!

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet u petak protiv Mege počinju polufinale ABA lige. Crveno-beli su ligaški deo završili na prvom mestu....

POVEZANE OBJAVE