Drama u Turskoj: Andersonova praktično odvela Srbiju na Eurobasket

Turska – Srbija 76:83
(15:18, 19:20, 19:15, 10:10, 10:10, 3:10)

Košarkašice Srbije zabeležile su četvrtu pobedu u klvalifikacijama za Eurobasket 2021.

Izabranice Marine Maljković savladale su Tursku na gostovanju nakon i praktično obezbedile plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se od 17. do 27. juna 2021. godine igrati u Francuskoj i Španiji.

Srbiji je potrebna još jedna pobeda nad Albanijom ili Litvanijom u februarskom prozoru, a možda čak ni ta jedna, da matematički overi plasman na EP. Podsetimo, Srbija je u Albaniji porazila domaću selekciju rezultatom 139:34.

U prvoj četvrtini odvijala se izjednačena borba sa periodima naizmenično bolje igre. Nakon boljeg starta Turske, Srbija je uspela da napravi preokret i prvu deonicu reši u svoju korist. Prednjačila je Ivon Anderson u organizaciji igre.

Slično je bilo i u drugom kvartalu. Gošće su stekle prednost od šest poena (23:29) u 16. minutu, ali je usledio odgovor Turske koja je serijom 9:2 prešla u vođstvo. Ipak, izabranice Marine Maljković su ponovo zagospodarile terenom u finišu prvog poluvremena i na odmor otišle sa četiri poena viška (34:38). Aleksandra Crvendakić je pogodila dalekometnu trojku sa zvukom sirene.

Srpkinje su trojkom otvorile treću četvrtinu, ali su usledile ti trojke domaćih i novi preokret u 24. minutu (43:41), a serija domaćih je nastavljena do vođstva 49:43. Ipak, prilično loš utisak u ovoj deonici srpske košarkašice su popravile boljim finišom u kojem su uspele da dođu do potpunog egala pred ulazak u poslednjih 10 minuta.

Na talasu iz finiša treće nastavile su Srpkinje i u poslednjoj deonici. Čvrsta odbrana i dobar skok doneli su minimalnu prednost (56:59), koja je dugo stajala na semaforu. Sonja Vasić je postigla važne poene, ali se Turkinje nisu predavale i ušlo se u dramatičnu završnicu, a Isil Alben trojkom je tačno minut pre kraja izjednačila na 61:61. Poentirala je Sonja Vasić još jedanput, a potom je Alben iskoristila oba slobodna bacanja. Promašeni su poslednji napadi na obe strane i meč je otišao u produžetak.

Turkinje su sa dve trojke stekle prednost u produžetku, a Srbija je propustil anekoliko prilika da prestigne i prelomi protivnika. Na sreću Ivon Anderson je sa četiri uzastopna poena donela još pet minuta borbe našoj selekciji.

Sjajna naturalizovana Amerikanka nastavila je da dominira na parketu, dodala je još četiri poena i kontrola je prešla na našu stranu. Domaću selekciju je stao šut, pa je sigurnom igrom Srbija stigla do važne i na kraju ubedljive pobede.

Amdersonova je meč završila sa 25 poena, pet skokova i šest asistencija. Sonja Vasić je dodala 18 poena i osam skokova, Sonja Bruks je ubacila 17 koševa, dok je Aleksandra Crvendakić uz 12 poena i mala i 12 uhvaćenih lopti.

U redovima Turske Alben je postigla 17 poena, dok su po 16 zabeležile Pelin Bilgič i Huanita Holgesfort.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Edvards o Jokiću posle poraza: Ne mogu da budem ljut, on je najbolji u ligi

Košarkaši Denvera uspeli su da preokrenu u seriji protiv Minesote i sada imaju 3-2 u pobedama. Nikola Jokić je odigrao...

POVEZANE OBJAVE