,,Petarda” pukla na ,,Marakani”, Srbija izborila opstanak

Srbija – Rusija 5:0 (4:0)
10′ Radonjić, 25′, 45+1′ Jović, 41′ Vlahović, 64′ Mladenović

Fudbalska reprezentacija Srbije izborila je opstanak u ,,B” diviziji Lige nacija, nakon što su savladali Rusiju sa 5:0 u Beogradu, a Turci izgubili od Mađarske (2:0).

,,Orlovima je bio potrebno da slave protiv Rusa, kao i da Mađarska pobedi Tursku, što se i dogodilo, te će Srbija ostati u ,,B” diviziji i u narednom ciklusu ovog takmičenja.

SRBIJA: Rajković – Milenković, S. Mitrović (od 90. Pavlović), Spajić – Radonjić (od 31. Vlahović), Ristić, Gudelj (od 90. Zdjelar), Maksimović (od 46. Gaćinović), Mladenović (od 90. Ranđelović) – Jović, Mitrović

RUSIJA: Giljerme (od 46. Džanaev) – Karavaev, Divev (od 46. Jevgenev), Džikija, Žirkov – Kuzjajev, Odžoev, Erokin – Anton Mirančuk (od 46. Obljakov, Zabolotnji (od 72. Čerišev), Aleksej Mirančuk (od 46. Mostovoj)

Već posle minut igre, Rusi su imali gol šansu preko Zabolotnjija koji je uhvatio volej, ali odlično je reagovao Predrag Rajković. Nije to bio uverljiv start Srbije, ali ubrzo je ekipa Ljubiše Tumbakovića preuzela blagu kontrolu. To je rezultiralo pogotkom, pošto je dugu akciju u gol pretvorio Nemanja Radonjić, nakon što je dobio loptu na desnom krilu, ušao u sredinu i lepo pogodio suprotan ugao gola Giljermea. Posle gola Mađarima, Radonjić se upisao i u drugom uzastopnom meču, nažalost, ne toliko važnog poput onog pre nedelju dana.

Ubrzo je Rusija preuzela blagu inicijativu, ali odbrana Srbije rešavala je to bez većih problema, sve do 21. minuta kada je sa desne strane centrirao Karavaev, a loptu glavom zahvatio Aleksej Mirančuk. Međutim, centimetric su nedostajali da ona zaveši u mreži Rajkovića.

Period igre u kojem je Rusija imala nešto više loptu se posle te prilike završio, a naša selekcija je na sjajan način došla do novog vođstva. Akcija u kojoj se na levom boku razmenjeno nekoliko dodavanja iz prve, usled čega je odbrana Rusije otvorila pukotine i omogućila centaršut Filipu Mladenoviću koji pogađa Jovića u glavu, a ovaj duplira prednost u 26. minutu. Veliku ulogu u izgradnji napada imao je Mihailo Ristić, koji je agresivno krenuo u dodavanja sa saigračima. Pre gola, Radojnić je zaradio povredu usled čega je morao da napusti igru nakon pola sata. Nedugo zatim, Rusi su stvorili novu odličnu šansu probivši po desnom boku, ali Rajković je opet prozreo Zabolotnjija.

Srbija je bila opasna pri svakom napadu u kojem su prišli šesnaestercu rivala. Odličan dupli pas Aleksandra Mitrovića i Luke Jovića, ostavio je napadaču Reala prostora za udarac sa ivice kaznenog prostora. Gađao je Luka, ali je Giljerme to odbranio i kratko odbio parvo na nogu Vlahoviću, koji se upisao desetak minuta po ulasku na teren.

Perfektno je Srbija menjala stranu na ovoj utakmici. Izuzetan pas na levi bok poslao je Aleksandar Mitrović za samog Filipa Mladenovića koji je imao sve vreme ovog sveta da se namesti i u trepavicu pogodi Luku Jovića koji ponovo ne greši u skoku i glavom donosi ogromnih 4:0 pred smiraj prvog poluvremena.

Stanislav Čerčesov odlučio je da pošalje čak četvoricu igrača na teren u drugom poluvremenu, pritom zamenivši i golmana Giljermea. Želeo je neke važne igrače da rastereti posla u nastavku igre, s obzirom na to da je bilo jasno da je protivnik već rešen.

Rusija je pokušala da pripreti i makar malo ublaži pobedu, ali Rajković se nije dao prevariti. Kad već nisu mogli oni da smanje, jesu ,,Orlovi’’ stigli i do ,,petarde’’. Odličnu kontru, posle dodavanja Luke Jovića, krunisao je Mladenović koji je utrčao sa levog boka i preciznim udarcem u suprotni ugao savladao Džanaeva.

Nisu mogli Rusi nikako do gola, što od odbrana Rajkovića, što od sjajnih intervencija štopera Srbije. Tako je u 81. minutu čist gol odbranio Milenković posle udarca Denisa Čeriševa.

,,Orlovi” su tako pobedonosno završili reprezentativni cuklus, iako i dalje ostaje gorak ukus nakon neuspešnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Izveštava: Nemanja Janošev

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Ludnica u Njujorku, trener File osuo paljbu po sudijama: Video je da sam tražio tajm-aut (VIDEO)

Pored meča u Denveru, gde je Džamal Marej postigao koš za pobedu Denvera protiv Lejkersa, ništa manje luda završnica...

POVEZANE OBJAVE