Timu trebalo šest meč lopti da slomi Đokovića i plasira se u finale!

Dominik Tim – Novak Đoković 2:1 (7:5, 6:7(10), 7:6(5))

Dominik Tim će igrati za svoju prvu titulu na ATP finalu, drugu godinu uzastopno. Treći teniser sveta pobedio je u fantastičnom polufinalu Novaka Đokovića sa 2:1, po setovima 7;5, 6:7(10), 7:6(5), posle dva sata i 57 minuta igre.

U svojim prvim servis gemovima teniseri nisu bili najsigurniji, obojica su gubila po dva poena, ali su ih na kraju osvojili. Slično se igralo i u nastavku meča, uglavnom sa osnovne linije, čekajući kraću loptu rivala za eventualni napad. Kod vođstva Đokovića od 3:2 pojavila se šansa. Srbin je imao 0:30, stiglo se zatim do izjednačenja, ali je Austrijanca u tim trenucima poslužio servis, kao i tokom celog seta. U narednom gemu pojavili su se problemi za Novaka, bilo je 0:30, ali je najbolji teniser sveta pametno odigrao preostale poene i ponovo imao prednost u setu.

Set je kulminaciju doživeo u samom finišu. Kod 5:4 Đoković je opet stigao do izjednačenja, dva poena mu je Tim poklonio, jednom dvostrukom servis greškom, a jednom tako što je zicer forhendom izbacio u aut. Međutim, kod 40:40 Austrijanac je odservirao svoj prvi as u meču, pa tako srpski as nije stigao do prve brejk, ujedno i set lopte. To što nije uspelo Đokoviću, pošlo je za rukom Timu u narednom gemu. Đoković je pokušavao izlascima na mrežu da skrati poene, ali mu voleji nisu bili na nivou. Kod 30:30 nije uspeo da odigra dobro na mreži, pa je austrijski teniser stigao do brejk prilike, prve u meču. I ta jedna bila je dovoljna Timu da oduzme servis Đokoviću i zatim uspešno servira za osvajanje prvog seta, koji je trajao 53 minuta.

Osećao je Đoković pritisak na startu drugog seta, na kraju krajeva pretio mu je poraz i završetak sezone, ali je bio uspešan u svoja prva dva servis gema. Gemove u kojima je servirao dobio je i Austrijanac, a narednu brejk loptu imao je Dominik Tim u petom gemu, pošto je Novak napravio tri neiznuđene greške. Izgledalo je da će Tim, koji je bio mnogo fokusiraniji u tim trenucima, stići do brejka viška, ali je Austrijanac napravio tri uzastopne greške iz forhenda, pa je Đoković poveo sa 3:2.

Nekako je Tim lakše dolazio do osvajanja gemova kada je servirao, najviše zahvaljujući odličnom servisu koji Đoković nikako nije uspavao da pročita. S druge strane Srbin je pokušavao da bude agresivniji, češće je izlazio na mrežu, doduše sa promenjivim uspehom. Da je i Austrijanac čovek od krvi i mesa, pokazao je u osmom gemu drugog seta. Napravio je tri greške, pa je Đoković imao prvu brejk loptu. Sevirao je Tim odlično na brejk loptu, Đoković je, izgledalo je, sjajno riternirao, ali je komputer rekao – aut! Bila je to velika prilika, a drugu Tim nije dozvolio.

Bio je Đoković blizu izjednačenja u setovima, kod 5:4, posle jednog odličnog riterna, stglo se do 30:30 i čekali smo set loptu. Međutim, dva nova fantastična servisa Austrijana i novo izjednačenje u gemovima. Sve više je Đoković pritiskao servis rivala, kod 6:5 je imao dve bezane set lopte, ali je Tim, još jednom, servirao odlično i neutralisao 15:40. Uspeo je Austrijanac da dobije nekako svoj gem, i ušlo se u taj brejk.

Tim je bolje otvorio 13. gem, poveo je sa 2:0, ali je odgovorio Đoković sa četiri uzastopna poena. Imao je Srbin kasnije i 5:4, ali je sa dva servisa, jednim vinerom i jednim asom, Tim došao do prve meč lopte. Imao je Austrijski teniser kasnije još tri meč lopte, kod jedne je napravio dvostruku servis grešku, ali ni Novak nije uspeo da iskoristi jednu set loptu kod 8:7, i to na svoj servis. Ipak, pošto je dobio dva poena na svoj servis, Đoković je imao novu priliku kod 12:11 na servis rivala, a tada je Tim jedan bekhend poslao u mrežu. Treći set je mora da odluči prvog finalistu.

Iako nisu dobro servirali u taj brejku, teniseri su nastavili da čuvaju svoj servis u trećem setu. Đoković je počeo da čita servise Tima, ali to nije bilo dovoljno da se osvajaju poeni u gemovima u kojima je servirao Austrijanac. U svoja prva tri servis gema Đoković je izgubio samo tri poena, ali su se problemi pojavili u osmom gemu, Tim je imao 30:30, pa 40:40, ali je u tim trenucima odličan servis srpskog asa sprečio Austrijanca da dođe do brejk lopte. U narednom gemu bilo je 30:30 na servis Tima, ali opet bez brejk šanse, pošto je Austrijanac odservirao as u tom bitnom trenutku. Ni 30:30 u 11. gemu nije donelo brejk loptu, ali jeste jedan urlik Đokovića zbog toga što je Austrijanac ponovo iz servisa pogodio liniju. Set je završen bez brejk lopte, pa je o pobedniku odlučivao taj brejk.

Počelo je odlično za Đokovića, Tim je napravio duplu servis grešku u prvom poenu, a onda je Srbin brzo stigao do 4:0. Šta se tada dogodilo, teško je reći. Austrijanac je osvojio narednih šest poena i došao do nove dve meč lopte, ovog puta bile su vezane. Prvu je Šoković spasio as servisom, ali je kod druge, na servis Tima, posle kraće razmene, prvi teniser sveta izbacio lopticu iza osnovne linije. Tako je Tim iskoristio tek šestu meč loptu i stigao do svoje 300. pobede u karijeri.

Dominik Tim je prvi finalista Završnog mastersa i pokušaće da uradi ono što nije uspeo prošle sezone, kada je poražen u završnom meču. Njegov rival biće pobednik drugog polufinala u kome se sastaju Rafael Nadal i Danil Medvedev.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Zvezda objavila važnu informaciju za navijače pred polufinalni duel sa Megom! (FOTO)

Košarkaši Crvene zvezde za nedelju dana, u petak 3. maja, dočekuju Megu u prvoj utakmici polufinala ABA lige. Ova utakmica...

POVEZANE OBJAVE