Nova krupna riba iz Lila – Jusuf Jaziči

Podno stadiona ,,Pjer Moroa” u Lilu, dešavaju se izvrsne stvari proteklih godina. Uspesi su bolji iz godine u godinu, a ponajviše zasluga idu sjajnom treneru Kristofu Galtijeu i skautskom magu Lukasu Kamposu.

Galtije je veoma dobro poznato ime u francuskom fudbalu, s obzirom na to da je ostvarivao veoma dobre rezultate sa Sent Etjenom u momentima kada se dešavala revolucija u Ligi 1 ulaskom bogatih šeika u Pari Sen Žermen. Tada je Galtije osvojio Kup, bivao uvek visoko kotiran sa svojim Sent Etjenom, čak je dobio i priznanje trenera godine 2013. kada je dobio izjednačen broj glasova sa Karlom Anćelotijem. Nije mala stvar.

Odlaskom sa stadiona ,,Žofroa Gišar”, naredno utočište pronašao je u Lilu i za vrlo kratko vreme izgradio respektabilan tim koji igra u Ligi šampiona.

Naravno, pomoć je imao od uprave, ali i sportskog direktora, maga, Lukasa Kamposa. Čovek koji je spoznao talente igrača poput Fabinja, Bernarda Silve, Entonija Marsijala, trenutno je mozak operacije u Lilu, gde se biseri bruse iz sezone u sezonu.

Tako su prethodnih godina iznedrili Nikolasa Pepea, za kojeg je Arsenal platio 75 miliona funti, Viktor Osimen je ovog leta potpisao za Napoli u transferu vrednom 70 miliona, a i Gabrijel Magalješ je takođe za 25 miliona bio akvizicija Arsenala iz Lila. Dakle, samo ,,Tobdžije” su na račun kluba iz severne Francuske poslale 100 miliona! Suludo.

Sada je Kampos svoje oči okrenuo ka obali Crnog mora, odnosno Trabzonu, gde je prošle godine ugledao ofanzivnog vezistu Jusufa Jazičija.

Nije to bila impresivna statistika te sezone nakon koje je Lil odlučio da izdvoji 13 miliona evra za njegove usluge, ali ona pre te, kada je imao dvocifren broj golova u turskom prvenstvu, istakla ga je od svojih vršnjaka.

Debitantska sezona u Lilu je bila solidna, sa 18 odigranih mečeva u Ligi 1, jednim pogotkom i četiri asistencije, ali već ove je eksplodirao.

Fudbaler je sa ofanzivnim karakteristikama i istančanim osećajem za prostor, dok mu je realizacija u ovoj sezoni uvek na nivou. Iako mu je prirodna pozicija ofanzivni vezni, Galtije ga koristi ponekada i na krilu, ali i u samom špicu napada s obzirom na to da najčešće igra sa dvojicom najisturenijih, te ga povremeno uparuje sa zemljakom Burakom Jilmazom.

Posebno se ističe njegova završnica, prilikom koje ne okleva previše, već obično iz prvog dodira šalje loptu ka golu rivala. Nećete kod njega videti driblinge i petljanja u tim situacijama, već samo jednostavnost. Zbog toga ga Galtije voli, a ovaj mu to vraća, posebno u Ligi Evrope, gde je do sada postigao dva het-trika na tri odigrane utakmice! Treba napomenuti da je jedan od njih bio protiv Milana.

Kreativnost iz veznog reda ume da unese u napad i tako asistencijama pronalazi saigrače i deluje da njegov period privikavanja još traje, ali je svakako za vrlo kratko vreme skrenuo pažnju evropske fudbalske javnosti na sebe.

Mana mu je ta što za sada ne pronalazi konstantnost, te je golove postizao na svega četiri od 13 utakmica koliko je odigrao, ali kraj njegovog imena stoji devet pogodaka, jer, očigledno, kad krene, znajte da je to njegov dan.

Ugovor mu traje do 2024. godine i nema sumnje da će Lil uspeti da unovči njegove partije, posebno ako krene da rešeta u kontinuitetu, te bi uskoro mogao da krene putem Pepea ili Osimena, a da popularni ,,Mastifi” postanu bogatiji za nekoliko desetina miliona evra.

Autor: Nemanja Janošev

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Pol Džordž je slobodan agent, dva tima se bore za potpis

Los Anđeles Klipersi igraju vrlo zanimljivu plej-of seriju protiv Dalasa, a predvodnik ekipe iz Kalifornije je Pol Džordž. U četiri...

POVEZANE OBJAVE