Zbogom “Zlatni dečko”: Velemajstor koji nikoga nije ostavljao ravnodušnim [VIDEO]

Dijego Armando Maradona preminuo je u sredu, 25. novembra u svom domu u Argentini.

Veliki “El Pibe de Oro” ili “Zlatni dečko” svetskog fudbala ostaće upamćen kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač u istoriji sporedne stvari na svetu.

Debitovao je za Argentinos Juniors 1976. godine, 10 dana pre svog 16 rođendana. Za klub iz La Paternala, dela Buenos Ajresa odigrao je 166 mečeva i postigao 116 golova, a onda je 1981. godine prešao u redove slavnog Boka Juniorsa, za koji beleži 40 nastupa uz 28 pogodaka.

Na Stari kontinet preselio se 1982. godine i dve sezone je branio boje Barselone i na 58 utakmica bio je strelac 38 puta, a ljubitelji fudbala u Srbiji pamte gol protiv Crvene zvezde 2. aprila 1982. godine na “Marakani”.

A onda je usledio prelazak u Napoli, kojem je doneo dve titule u Seriji A i Kup UEFA i stekao status božanstva. Dugo je omaleni Argentinac bio najbolji strelac kluba sa juga Italije sa 115 golova na 259 mečeva, ali će zauvek ostati njihov najbolji igrač.

Igrao je još i za Sevilju, Njuels Old Bojs i Boku, ali više nije bio na vrhunskom nivou zbog problema sa narkoticima.

Za reprezentaciju Argentine odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola. “Gaučose” je do titule prvaka sveta predvodio 1986. godine u Meksiku, a ostaće upamćeni njegovi pogoci u četvrtfinalu protiv Engleske, kada je prvo proradila “Božja ruka”, a potom usledio po mnogima i najlepši gol u istoriji fudbala.

Argentina više nikada nije ponovila taj uspeh, ali je sa Maradonom u timu u Italiji 1990. došla do finala, u kojem je poražena od Savezne Republike Nemačke sa 1:0. Podsetimo, Argentinci su u četvrtfinalu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisali Jugoslaviju, a Maradonin udarac sa bele tačke odbranio je Tomislav Ivković.

Na Mundijalu u SAD 1994, godine je odigrao dva meča i potom pao na doping kontroli zbog korišćenja efedrina.

Trenerska karijera mu nije bila preterano uspešna, a kao važan detalj je selektorska funkcija u Argentini na Mundijalu 2010. godine u Južnoj Africi, kada su “gaučosi” dogurali do četvrtfinala, gde ih je Nemačka razbila rezultatom 4:0.

Veliki zdravstveni problemi tokom dugog niza godina završili su se tragično 25. novembra. Gde god da je igrao i šta god da je radio ostavio je velikog traga. Potoci suza teći će Argentinom i Napuljem narednih dana, a veliki Dijego ostaće zauvek upamćen kao jedan od najvećih i najharizmatičnijih fudbalera u istoriji fudbalske igre.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

MITROVIĆ SE VRATIO NA TEREN: Srbin imao sukob sa navijačima velikog rivala (VIDEO)

Fudbaleri Al Hilala su u polufinalu Kupa Kralja Saudijske Arabije pobedili pre dva dana Al Itihad. Slavili su sa 2:1. Vodili...

POVEZANE OBJAVE