Utisak je popravljen: Siguran trijumf “orlova” protiv Finske

Srbija – Finska 75:66
(17:7, 18:18, 20:20, 20:21)

Košarkaši Srbije popravili su utisak u drugom meču novembarskog kvalifikacionog “prozora” u finskom gradu Espu.

Izabranici Igora Kokoškova savladali su Finsku po drugi put u kvalifikacijama i sada sa skorom 2:2 zauzimaju drugu poziciju na tabeli E grupe.

U odnosu na meč sa Švajcarskom, Kokoškov je promenio triigrača u startoj petorci, pa su se na parketu pojavili Pot, Anđušić, Dangubić, Simonović i Kravić. “Orlovi” su igrali bolje, prevashodno u odbrani, pa je nakon više od pet minuta igre rezultat bio 8:2. Ulazak Avramovića doneo je nova rešenja u napadu, a Srbija je u devetom minutu stekla dvocifrenu prednost (15:5). Finsku nije išao šut za tri poena, pa je – 10 nakon prve četvrtine bio realan odnos snaga.

Radanov je na početku druge četvrtine predvodio Srbiju sa nekoliko uspešnih akcija, a Finska, koju je prvu trojku pogodila u 13. minutu, je vrlo brzo izašla iz bonusa. Dobrim skokom u napadu, Srbija je potpuno kontrolisala meč, a nakon 2+1 Simonovića u 15. minutu je bilo 28:12 za našu selekciju. Usledio je period slabije realizacije “orlova”, što je Finska iskoristila i sa sedam uzastopnih poena vratila razliku sa kraja prve četvrtine (29:19). Dobru rolu Dangubića u finišu prvog poluvremena ispratile su i dve trojke Finaca, pa se na odmor otišlo sa +10 za Srbije.

Nešto bolji ulaz finskih igrača u treću četvrtinu izazvao je brzu reakciju na suprotnoj strani, pa je Srbija vratila dvocifrenu razliku sredinom trećeg kvartala. Kontrolisali su “orlovi” meč, a prednost je konstantno bila između sedam i 11 poena. Svaki ozbiljniji napad Finske odbijan je kontra serijom. Mahuni je pogađao trojke, ali je raznovrsnost u napadu Srbije donela zalihu od 10 poena pred ulazak u poslednju deonicu.

Vreme je prolazilo, Srbija je i dalje održavala distancu u odnosu na večerašnjeg protivnika. Finska je pet minuta pre kraja trojkom prišla na -7 (61:54), odgovorili su Apić i Avramović, a Finska je sa serijom 5:0 primorala Kokoškova na tajm-aut 3.19 minuta pre kraja pri rezultatu 65:59 za Srbiju. Anđušić je preuzeo stvari u svoje ruke i neutralizovao pogotke Finaca za tri poena. Dominacija pod košem bila je ključna razlika na strani naše selekcije. Dangubić je ubacio važne poene, potom uhvatio skok u odbrani, pa još jednom poentirao i priča je bila završena.

U redovima Srbije prednjačili su Danilo Anđušić sa 19 poena, Aleksa Avramović sa 17 koševa i Dragan Apić sa učinkom od 12 poena i pet skokova. Dobar je bio i Nemanja Dangubić sa osam poena i sedam uhvaćenih lopti.

Kod Finaca su se istakli Edon Mahuni sa 15 i Sasu Salin sa 10 poena.

Srbiju u februaru 2021. godine očekuju mečevi sa Švajcarskom i Gruzijom, kada će se odlučivati o plasmanu na Eurobasket 2022.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

RAD I TRUD SE ISPLATILI: Bivši golman Intera i Milana u Juventusu!

Bio je član Intera i Milana, a sada će pojačati Juventus! Kako prenose italijanski mediji, Vojćeha Ščensnog će među stativama zameniti...

POVEZANE OBJAVE