Doktor Ristić objasnio koji problem ima Katai: Sportistima znači da nemaju ove komplikacije

Najbolji igrač Crvne zvezde Aleksandar Katai završio je jesenji deo sezone pošto je utvrđeno da mu se povratilo trombocitopenija, koja mu je već dva puta zadavala probleme i on ju je uspešno prebrodio.

O kakvom obolenju je reče, govorio doktor Miljko Ristić, poznati kardiohirurg i član UO FK Crvena zvezda.

Kataiju su se vratili problemi sa manjkom krvnih elemenata koji utiču na zgrušavanje krvi i usporenu cirkulaciju. To se stručno zove trombocitopenija i njom se bavi grana medicine koja pripada hematologiji, tako da Aleksandrov slučaj vodi jedan naš čuveni hematolog. Nije to bolest. Neko ima sposobnost zgrušavanja brže, neko malo sporije, rekao je dr. Ristić za Novosti.

On ističe da je to stanje generalno problematično samo za sportiste.

Mi imamo problem kad operišemo te pacijente, plašimo se usporenog zgrušavanja, jer dolazi do gubitka veće količine krvi u odnosu na pacijente sa normalnom funkcijom. Manje više, to je bezazlena stvar, samo što je kod sportista drugačije i njima mnogo znači da nemaju ovakve komplikacije. Oni su izloženi čestim duelima, svaki čas dobijaju udarce u nogu ili ruku koji mogu da izazovu veći ili manji hematom.

Katai je ove sezone u Linglong Superligi na 12 utakmica u Superligi postigao je sedam golova, uz četiri asistencije. U Ligi Evrope u grupnoj fazi postigao je dva pogotka, od toga pobednički iz slobodnog udarca protiv Genta.

U klubu očekuju da se Katai vrati za početak drugog dela sezone.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

OGROMAN PROBLEM ZA VICEŠAMPIONA: Majami bez ključnog igrača, nepoznata dužina pauze!

Košarkaši Majamija u izgubili su od Filadelfije u plej-inu. Imaju još jednu priliku za plasman u doigravanje. Protiv Čikaga odlučiće...

POVEZANE OBJAVE