Partizan preko Turaka do Top 16, energija Tomasa i Mozlija presudila

Partizan – Baščešehir  88:75 (25:17, 17:20, 17:21, 29:17)

Partizan je uz dosta muke uradio šta je trebalo. Pobedio je drugi put turski Baščešehir i izborio plasman među 16 najboljih ekipa u Evrokupu. Crno-belima ostaje da u preostala dva meča, protiv Burga i Venecije u gostima, pokušaju da poprave plasman u grupi. Sada srpski predstavnik ima 5 pobeda i 3 poraza, pa će uz Huventud, Burg i Uniks nastaviti takmičenje u Top 16, dok će Baščešehir i Venecija završiti učešće posle grupne faze.   

Dosta loše su košarkaši Partizana igrali u napadu na početku meča, pa su prve poene ubacili tek preko Veličkovića u 3. minutu. Turski tim je to iskoristio i već vodio sa 7:2. Trojka Zagorca je najavlia bolji napad, a odmah zatim je Janković poentira nakon ofanzivnog skoka. U odbrani su crno-beli brzo izašli iz bonusa, a što je još gore, prekršaje su pravili na šutu, pa su gosti pogađali sa linije slobodnih bacanja. Trojkom Markusa Pejdža u 7. minutu Partizan je prvi put poveo, a odmah zatim Rašon Tomas krade loptu i zakucava u kontri za 15:11. Serija domaćina je nastavljea i posle 9:0 na semaforu je pisalo 19:11. Ubacili su tada i gosti nešto sa distance, preko Grina, pa je prva deonica okončana vođstvom Partizana 25:17.   

I drugu četvrtinu su bolje otvorili gosti. Ubacili su dve trojke i vratili se u ritam. Trener Filipovski zatražio je tajm aut, ali ni to nije pomoglo, pa je Baščešehir poveo sa 28:27 nakon zakucavanja Jilmaza u 14. minutu. Bila je to serija od 11:2 u prvoj polovini druge četvrtine. Rašon Tomas je doneo potrebnu energiju na skoku, pre svega u napadu, Pejdž je pogodio još jednu trojku, a poene je ubacivao i oporavljeni Ognjen Jaramaz. Na odmor se otišlo sa prednošću crno-belih 42:37. Pejdž je ubacio 8, a Tomas 7 koševa za domaćina, dok je najbolji kod gostiju bio Erik Grin sa 13 poena, šutirajući trojke tri od tri. Efikasan je bio i Jilmaz sa 7 poena.   

Prvu dvocifrenu prednost Partizan je stekao posle trojke Dangubića u 23. minutu, bilo je 47:37. Međutim, brzo su se gosti vratili, serijom 8:0 razlika je vraćena na samo dva poena. Tek u finišu perioda crno-beli su povećali agresivnost u odbrani i došli do nekih lakih poena, a trener gostiju morao je da pozove minut odmora posle presečene lopte od strane Nikole Jankovića i poena u kontri, kojima je Partizan otišao na +7 tri i po minuta pre kraja treće deonice. Janković je i posle tajm auta bio uspešan i sa 2+1, posle asistencije Pejdža, vratio dvocifrenu prednost svom timu. Najbolji strelac Evrokupa, Erik Grin, jedini je uspevao da pronalazi put do koša Partizana , ali je neočekivanu trojku ubacio i Jildizli. Ponovo je beogradski tim imao prazne minute, i očas posla Baščešehir je napravio 9:0 i došao na poen minusa. Janković je pogodio jedno bacanje u poslednjem napadu u trećem periodu i Partizan je u odlučujućih deset minuta ušao sa prednosđu, pošto je prethodno Akjazili izjednačio na 58:58.     

Poslednja četvrtina počela je monstruoznim zakucavanjem Rašona Tomasa, što je bio nagoveštaj buđenja Partizana, ali gosti, koji su u Beograd stigli neopterećeni rezultatom, nikako nisu dozvoljavali rivalu da prelomi meč. Na sedam minuta do kraja Baščešehir je ponovo bio u prednosti od dva poena, što je bio signal za Filipovskog da pozove košarkaše na dogovor. Posle neuspelog zakucavanja Milera-Mekintajera odbijenu loptu Mozli je takvom silinom vratio u koš, da je samo zbog tog poteza vredelo posmatrati meč. Taj detalj psihološki je podigao Partizan, usledila je trojka Milera-Mekintajera, pa poeni Pejdža, posle smušene akcije i crno-beli su otišli na +5, nakon serije 7:0. Ostalo je tri i po minuta do kraja, Erik Grin je nastavio da puni koš Partizana, ali su crno-beli vezali pet poena za +8. Za trojku Tomasa velike zasluge idu na adresu Vila Mozlija koji je uhvatio loptu u napadu. Na 100 sekundi do kraja Rašon Tomas je pogodio uz faul i to je donelo srpskom timu nedostižnih devet poena razlike. Pokušao je Grin trojkom da vrati svoj tim u igru, ali je taj promašaj i, nešto kasnije, ukradena lopta Pejdža, i definitvno okončala sve dileme.     

U pobedničkom timu najviše koševa postigao je Rašon Tomas 18 uz 6 skokova. Poen manje je ubacio Kodi Miler-Mekintajer, koji je imao i 5 asistencija. Odličnu rolu odigrao je Nikola Janković sa 12 poena, kao i Pejdž sa 10 poena. Treba istaći i sjajnog Vila Mozlija, on je postigao samo 4 poena, ali je uhavtio i 6 lopti, možda i presudnih u konačnom zbiru. Kod gostiju Erik Grin je bio ubedljivo najefikasniji, postigao je 25 poena i imao 6 asistencija, dok je još belgijski reprezentativac Akjazili ubacio dvocifren broj koševa, tačno deset.    

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Luka Dončić povređen: Nije dobro..

Najbolji košarkaš Dalasa Luka Dončić na konferenciji za medije rekao je da je igrao povređen meč protiv Klipersa, koji...

POVEZANE OBJAVE