Partizan se izvukao iz ponora, Rašon Tomas pogodio za pobedu protiv Mege

Partizan – Mega  79:77 (16:27, 24:23, 16:15, 23:12)

 Partizan je pobedio Megu u desetom kolu ABA lige mada je gubio 33 minuta, u jednom momentu i sa 19 poena razlike. Ponovo je meč crno-belih odlučila jedna lopta, ali je ovog puta kuglica u ruletu stala na njihov broj. Rašon Tomas je pogodio na 4 sekunde pre kraja i to kada je za šut imao samo 6 desetinki. Pokušaj gostiju da sa zvukom sirene pogode trojku sa centra terena nije uspeo. Partizan sada ima pet pobeda i isto toliko poraza, dok je odlični tim Mege doživeo treći neuspeh.   

Mnogo problema imao je Partizan u napadu na startu meča, a kako je vreme odmicalo, tim poteškoćama su se pridružili i odbrambeni. Posle tri promašene trojke domaćina i dve pogođene gostiju, u 4. minutu bilo je 9:2 za Megu. Trojka Gordića malo je razgalila crno-bele ali se tada razgoropadio Filip Petrušev. Mladi centar je postigao osam poena u tri uzastopna napada Mege. Dva puta je uz koš imao i dodatno bacanje, pa je gostujući tim poveo sa 22:9. Ni to što je promenio celu postavu, ni to što je već potrošio oba tajm auta, nije pomoglo Saši Filipovskom da zaustavi zahuktalog rivala. Vodila je Mega u prvoj četvrtini i sa 14 poena razlike, zahvaljujući Petruševu koji je za deset minuta ubacio 13 poena, ali pre svega zbog katastrofane odbrane Partizana koja nije imala rešenje za igru dva na dva.   

Nije se mnogo toga promenilo ni u drugoj deonici, osim što je Simonović nastavio tamo gde je Petrušev stao. Posle zakucavanja crnogorskog reprezentativca na semaforu je pisalo 24:39 u 15. minutu. Što se tiče napada Partizana, sve se svodilo na solo akcije pojedinaca, a jedini je Kodi Miler-Mekintajer imao određenog uspeha u tome. Pokupavano je duplim blokovima omogućiti otvoren šut za Pejdža, ali je Mega to sprečavala prekršajima na igračima u bloku, uglavnom na Nikoli Jankoviću. Megin napad bio je kao podmazan, ono što bi promašili s distance hvatali su pod košem Partizana i uz sijaset lakih poena u 16. minutu vodili su sa maksimalnih +19, bilo je 26:45. Tek tada su crno-beli došli do kakve-takve igre, serijom 8:2, uz pet vezanih poena Milera-Mekintajera, malo su spustili razliku, a zahvaljujući dobroj odbrani Pejdža u dva navrata spustili prednost Mege na deset razilke na kraju poluvremena. Kako je igrao, Partizan je mogao da bude prezadovoljan stanjem na semaforu, a tamo je stajalo 40:50.     

Nekoliko promašaja Rašona Tomasa i nekoliko koševa Simonovića i Mega je podigla razliku na +14 na početku drugog dela. Posle trećeg prekršaja Simonovića, koji je morao van igre i trojke Veličkovića, domaćin je napokon stigao na jednocifrenu razliku, 49:58. Polaganje Mozlija nateralo je Vlada Jovanovića da zatraži tajm aut, s obzirom da se Partizan približio na -7. Bio je to pravi potez, Mega je odgovorila sa 7:0, uz trojku Petruševa, dok je na drugoj strani Jaramaz dva puta promašio i brzo je bilo 51:65. Zahvaljujući Kodiju Mileru-Mekintajeru, koji je vezao pet poena, ponovo je razlika bila jednocifrena, a bilo bi još povoljnije za Partizan da trojka Jaramaza nije izašla iz obruča, ali moglo je i gore, pošto je Kazalon sa zvukom sirene pogodio od centra, ali je zakasnio sa izbačajem delić sekunde.     

Devet poena minusa imao je Partizan na startu poslednjih deset minuta. Usledile su dve brze trojke Markusa Pejdža i Mega je bila samo na +3, a do kraja je ostalo osam i po minuta. Mogao je Partizan i da povede, vrlo brzo, ali su Miler-Mekintajer i Pejdž promašili po bacanje, pa je Janković polaganjem izjednačio na 65:65. Bila je to serija od 9:0 za crno-bele, a Veličković ju je trojkom produžio na 12:0, pa je domaćin prvi put poveo na meču. Logično, Jovanović je pozvao tajm-aut. Tek posle četiri minuta igre u poslednjoj deonici Mega je dala koš, Novak je poentirao uz faul i poravnao na 68:68. Nagoveštavao se uzbudljiv finiš, ali Partizan tako igra već nekoliko kola. Najzad je pogodio Jaramaz za tri, pa zakucao u kontri i bilo je maksimalnih 75:71 za domaće. Na dva minuta do kraja sa penala je smanjio Smit, pošto Mega ništa nije uspevala da pogodi sa distance, a isti košarkaš je još jednom bio uspešan sa linije penala za 75:75. Jaramaz je promašio za dva, a Momirov pogodio, i Mega je na 52 sekunde pre kraja, serijom 6:0, ponovo povela. Ni Zagorac nije uspeo da ubaci trojku, ali je na ofanzivnom skoku bio sveprisutni Vil Mozli i položio za novo izjednačenje na 42 sekunde do kraja. Rašon Tomas je izblokirao Petruševa na zakucavanju, lopta je ostala u posedu Mege, ali je Smit promašio trojku. Partizan je išao po pobedu, u solo akciju krenuo je Tomas, nije uspeo, ali je lopta ostala za Partizan. Za šut je ostalo samo 6 desetinki, a do kraja meča 5 sekundi. Lopta je stigla do Tomasa koji je uspeo da je u visokom luku probaci kroz obruč. Usledio je pokušaj Momorova za pobedu sa više od pola terena, ali je lopta ostala na obruču. Tako je Partizan dobio jedan meč u kome je odlučivala jedna lopta, pošto je prethodno na sličan način izgubio od Zvezde i Mornara.     

U domaćoj ekipi Miler-Mekintajer je ubacio 22 poena, Pejdđ 15, a Mozli 10. Kod Mege su najefikasiji bili Petrušev sa 23, Simonović sa 14 i Novak sa 10 koševa. 

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Srbija na korak od novog predstavnika u ABA ligi posle “čuda”! (VIDEO)

Košarkaši Vojvodine plasirali su se u finale ABA 2 lige pošto su uspeli da nadoknade zaostatak od čak 18...

POVEZANE OBJAVE