Ostoja Mijailović: Region bitku za košarku izgubio zbog ličnih sukoba, imali smo dug od milion evra samo prema trenerima

Predsednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović govorio je u intervjuu za ,,Novosti” o funkcionisanju crno-belih i pojedinim odlukama iz prošlosti, ali i sadašnjosti.

Prekid košarkaške sezone usled koronavirusa značio je da je Partizan izgubio šansu da se bori za Evroligu. To je uticalo na odluku tadašnjeg trenera Andree Trinkijerija da napusti klub i kako kaže Mijailović, ostali su u dobrim odnosima.

– Kada je prekinuta sezona, bio je to depresivan trenutak za sve nas u klubu. Trinkijeri je izrazio želju da vodi evroligaški klub. Ne mogu da kažem da je bilo ikakve ucene sa njegove strane. Prosto, kada neko poželi da ode, vi nemate moralno pravo da ga terate da ostane. Rastali smo se u dobrim odnosima, on je čovek koji je za nepune dve godine rada u Partizanu ostavio vidljiv trag – započeo je Mijailović.

Zamena za Italijana bio je Vlado Šćepanović, ali se on nije dugo zadržao zbog slabih rezultata.

– To je bio prirodni potez. Vlado je neko ko je učio trenerski zanat od Trinkijerija i neko ko ove igrače odlično poznaje. Nije bio trenutak za neku euforiju, kao što nije ni sada, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo. Morali smo da smanjimo finansijske izdatke zato što nemamo prihode ni od prodaje karata ni od novih sponzora. Splet okolnosti je bio takav da nije uspeo da se izbori sa obavezama koje su mu poverene i morali smo u jednom trenutku da reagujemo kako ova sezona ne bi kompletno otišla niz vodu.

Na njegov mesto stigao je Sašo Filipovski, a Mijailović i pored nekoliko negativnih rezultata smatra da je Slovenac pravi izbor.

– Nije bilo lako pronaći trenera koji može da odgovori na izazov vođenja kluba kakav je Partizan, a da se pritom prilagodi na trenutnu situaciju. Bilo je raznih ponuda i pregovora. Predlog sportskog direktora sam prihvatio i izneo ga pred Upravni odbor, koji je jednoglasno glasao za postavljenje Filipovskog na mesto trenera. U meni je presudio i neki lični osećaj koji sam dobio u razgovoru sa Sašom. Uveren sam da smo napravili odličan izbor.

Prvi čovek Partizana je potom otkrio da je klub 2017. godine imao obaveze prema čak sedmorici trenera, od čega se Dušku Vujoševiću još duguje.

– Ja sam, pre svega, dužan da ovaj klub zaštitim da posluje u skladu sa zakonom i finansijama. Mi smo 2017. plaćali sedmoricu trenera (Vujošević, Nikolić, Džikić, Božić, Jovanović, Gašić i naposletku Čanak…), čija je ukupna obaveza bila oko milion evra. Danas su svi oni isplaćeni, samo je Dušku Vujoševiću ostalo negde oko 25 odsto obaveza. Razlog zašto se ja bavim ovime, a ne mešanjem u izbor igrača jeste da ne bih nekome ko sutra dođe na ovo mesto ostavio tri miliona evra dugovanja prema bivšim igračima. Sigurno je da bih u očima navijača bio veći kada bih dovodio skupocena pojačanja i ponašao se rasipnički, ali ja tako ne mogu da funkcionišem jer iza sebe imam kompanije koje posluju tržišno i za mene nije normalno da neko za sobom ostavi zaostala potraživanja od sedmorice trenera.

Mijailović je potom upitan zbog čega se Partizan povukao iz ,,rata” protiv FMP i nakon nesuglasica bio za da klub iz Železnika dobije vlasnički udeo u ABA ligi.

Zato što su naši zahtevi ispunjeni. FMP, koji i nije bio na redu za to, ne predsedava Ligom. Zatim, Zoran Tošković, tast Filipa Čovića je smenjen sa mesta predsednika kluba jer je u sukobu interesa, a i transformacija društva u DOO (društvo s ograničenom odgovornošću) je u toku, pa nije bilo prepreka da potpišemo. Pritom su se i svi klubovi složili da CAS (Sud za sportsku arbitražu u Lozani) treba da bude deo novog društvenog ugovora.

Evroliga, za sada, dodeljuje jedno mesto ABA ligi u svom najelitnijem takmičenju, a preti i to da oduzme u narednim godinama.

Nažalost, mi kao region smo bitku za našu košarkašku poziciju izgubili zbog ličnih sukoba. Da se uprava u vreme Duška Vujoševića bavila marketingom i ekonomskim pitanjima, a u skladu sa rezultatima koji su tada pravljeni, Partizan bi danas bio jedan od najjačih klubova u Evropi po svakom segmentu. Bila je to teška odluka zato što smo smatrali da tamo pripadamo više nego Zenit, međutim isključivi razlog zašto nismo dobili vajld kartu je – novac. Nažalost, nismo profitabilno tržište. Međutim, mislim da je Partizanu mesto uz najbolje u Evropi i ne bi trebalo da budemo tas na vagi koji će da lomi između Evrolige i FIBA. Finansijski bi bilo znatno bolje da smo se okrenuli FIBA, ali to bi nam onda zatvorilo neke druge mogućnosti – kazao je Mijailović.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Tadić promašio penal, Olimpijakos ispisao istoriju!

Fenerbahče je večeras na svom terenu dočekao Olimpijakos. Viđena je još jedna neizvesna utakmica posle 3:2 za Grke u...

POVEZANE OBJAVE