Kil novi šampion Evrope, Landin zaustavio favorizovanu Barselonu

Kil – Barselona 33:28 (19:16)

Rukometaši nemačkog Kila novi su šampioni Evrope. Oni su u finalnom meču Lige šampiona u “Lankses areni” u Kelnu pobedili favorizovanu Barselonu sa 33:28. Ovo je četvrta titula prvaka Starog kontinenta za ovaj nemački tim, a na nju su čekali punih osam godina.

Šampionsku krunu preuzimaju od skopskog Vardara u čijem je posednu, neplanirano, bila čak godinu i po. Sezona je bila prekinuta nakon grupne faze u martu, a nastavljena je Fajnal-forom u kome su igrale po dve najbolje ekipe iz obe grupe. U jučerašnjem polufinalu Barselona je deklasirala Pari Sen Đermen, dok je Kil, tek posle produžetka, pobedio mađarski Vesprem.

Mada su proglašeni za autsajdere rukometaši Kila su mnogo sigurnije počeli finalni meč. Prvi put su došli do dva gola prednosti u 9. minutu, ali se tada pojavio prvi, i to veliki, problem. Već drugo isključenje dobio je fantastični Norvežanin Sagosen, ali se nešto slično dogodilo i u polufinalu sa Vespremom, pa je Norvežanin odigrao do kraja, plus produžetak. Serijom 3:0 Nemci dolaze do maksimalnih +4, bilo je 13:9. U prvom delu prvog poluvremena odličan je bio desnokrilni rukometaš Kila, Šveđanin Niklas Ekberg. Barsu su u igru vratili Dika Mem i Fabregas, takođe serijom od tri uzastopna gola. Stigli su Katalonci i do rezultatskog poravnanja na 15:15, ali je finiš poluvremena pripao Kilu, koji na odmor odlazi sa solidnih 19:16.

Barsa je postigla prvi gol u nastavku, a onda su bili punih pet minuta bez postignutog gola. Opet je Kil imao najveću razliku od četiri gola, bilo je 21:17 u 37. minutu. Čak je Filip Jiha pozvao tajm-aut u situaciji kada je njegov tim imao tri gola prednosti i kontrolisao stvari na terenu. Barsa je dosta pojačala odbranu, imala priliku da dođe na samo gol zaostatka, ali sa dve sjajne intervencije Landin zaustavio Cindrića, pa Janca, i opet je Kil otišao na +4, a zatim i na svih pet golova razlike nakon dva gola sa crte, prvo Pekelera, pa Vajnholda. Imao je Kil i igrača manje, ali Barsa nije uspela da spusti razliku zahvaljujući danskom golmanu Landinu, koji je činio čuda na golu Nemaca. Nekoliko prilika imao je Kil da ode i na šest golova razlike, ali su ilako prokockali dobre pozicije sa krila, pa Katalonci to koriste i smanjuju na 26:23 na 9 minuta pre kraja.

Niz bez gola za nemački tim, koji je trajao šest minuta, prekinuo je Štefan Vajnhold, pa je Ćavi Paskval zatražio predah za svoje rukometaše, kao i poslednji dogovor u pokušaju da stignu prednost rivala. Kada je Landin zaustavio i udarac Mema, izgledalo je da nema pomoći za Barsu, ali je Abeljo, golom sa penala smanjio na 28:25 na šest minuta pre kraja, uz igrača manje za Nemce. Stvari u svoje ruke preuzeo je Sander Sagosen, vezao dva gola za Kil i održavao prednost, dok je vreme neumitno prolazilo. Poslednju šansu da isprave sve greške, a bilo ih je mnogo, Barselona je imala na četiri i po minuta pre kraja. Mogao je Abeljo iz sedmerca da smanji na dva gola razlike, ali je Španac pogodio prečku, a Kil zatim dao dva gola i rešio pitanje pobednika, pošto je poveo sa 31:26, uz igrača više. U preostalim minutima sve je bilo rutina, Jiha je, za svaki slučaj još jednom zatražio tajm-aut kod rezultata32:28, kada je do kraja ostao samo minut. Na kraju, potpuno zasluženo, Kil je slavio sa 33:28.
Nemački tim je prvi koji je pobedio Barselonu u 2020. godini, a ovo je Kataloncima bio prvi poraz posle skoro godinu i po dana. Uz sve to Filip Jiha je postao jedini čovek koji je Ligu šampiona osvajao i kao igrač i kao trener. Najefikasniji kod pobednika bio je Ekberg sa 8 golova, jedan manje postigao je Sagosen, a pet Vajnhold. Treba istaći i fantastičnog danskog golmana Landina Jakobsena sa 14 odbrana. Najviše golova na meču postigao je Gomez Abeljo iz Barse, čak 10, ali je to mala uteha za Špance.

U borbi za treće mesto PSŽ je bio bolji od Vesprema sa 31:26, zahvaljujući Remiliju i Prandiju, koji su dali po 6 golova, dok je za Vesprem najviše pogodaka postigao Lekaji, čak 9. Naš Petar Nenadić je tri puta zatresao mrežu francuskog tima.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

MUČIO SE SA POVREDAMA: Kurtoa konačno na terenu!

Nakon remija sa Bajernom u polufinalu Lige šampiona, fudbaleri Real Madrida okreću se obavezama u prvenstvu. Sutra dočekuju ekipu Kadiza....

POVEZANE OBJAVE