”Petlići” u loncu, sjajan start Srbije u kvalifikacijama za EP

Srbija – Francuska 27:24 (14:11)

Rukometna reprezentacija Srbije ostvarila je veliku pobedu na startu kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo koje će se 2022. godine održati u Mađarskoj i Slovačkoj.

U prvom kolu savladali smo šestrostruke prvake sveta i aktuelne osvajanje srebra na Olimpijskim igrama, selekciju Francuske sa 27:24.


Francuska je u Zrenjanin stigla u gotovo najjačem sastavu, dok je Srbija igrala bez braće Ilić, Zelenovića, Nenadića, Vujina, Pušice i Milića, koji nisu bili u ekipi iz raznoraznih razloga. Na selektorskoj klupi debitovao je Španac Toni Đerona koji je već osam meseci zvanično selektor, ali se tek sada upoznao sa većinom reprezentativaca. I ”Trikolori” imaju novog selktora, dugogodišnjeg Didijea Dinara zamenio je Gijom Žil. Francuzima su utakmice sa Srbijom generalna proba za Svetsko prvenstvo u Egiptu, koji uskoro startuje, a na kome neće igrati naša selekcija. U ovoj grupi kvalifikacija za EP još su Belgija i Grčka.
Odlično je srpska reprezentacija odigrala prvo poluvreme. Do sredine prvog dela igralo se gol za gol, a konstantno su u prednosti bili Francuzi. Na startu su se istakli Ngesan golovima sa devet metara, Abalo sa desnog krila i sigurni ”penaldžija” Kentan Mae. Srbija je imala više raspoloženig napadača, ali je najviše pokazao Đorđić, gromovitim udarcima sa pozicije levog beka. Do prvog vođstva ”Orlovi” su stigli u 16. minutu golom debitanta Jovice Nikolića, bilo je 8:7.


Od tog trenutka, pa do kraja prvog poluvremena naša selekcija je konstantno bila u prednosti sa golom ili dva razlike, a imali smo nekoliko prilika da prednost povećamo na tri pogotka, jednom je Kukić bio neuspešan i u kontri. Ipak, na odmor smo otišli sa tri gola razlike zahvaljujući Bogdanu Radivojeviću koji je presekao napad Francuza u poslednjem minutu i povisio na 14:11. ”Trikolori” nisu iskoristili poslednji posed, pa je to bio i rezultat prvih 30 minuta. Moramo istaći fantastičnog golmana Milosavljeva, koji je upisao devet odbrana u prvom poluvremenu, a uspeo je da odbrani nekoliko šuteva najboljem mladom rukometašu sveta, Diki Memu. Đorđić je dao 4, a Marsenić, Kukić i Nikolić po dva gola. Za Francuze po 3 gola dali su Abalo u Mae.


Nekoliko novih igrača poslao je na teren u drugom poluvremenu Gijom Žil, a najviše su pokazali golman Pardin, koji je činio čuda na golu u prvih desetak minuta, dok se kao strelac istakao Remili. Posle nešto slabijeg ulaska u drugo poluvreme, ”Orlovi” su se oporavili i ponovo stekli tri gola prednosti u 42. minutu, golom Orbovića bilo je 18:15. Imali smo šansu da podignemo na +4, ali je Sretenović loše šutirao i Francuska je iz dva kontra napada oept stigla na gol zaostatka, a uz to je i Radivojević isključen, pa smo imali igrača manje u naredna dva minuta.


Zahvaljujući Kukiću i Orboviću uspeli smo i sa igračem manje, igrajući u napadu bez golmana, da realizujemo svoje napade i ponovo dođemo na +3. Veliku sigurnost našem timu ulivao je i sjajni Milosavljev na golu. Mladi Dodić, momak koji još nije punoletan, postigao je važan gol za 23:20 na deset minuta do kraja, a posle odbrane Milosavljeva propustili smo još jednu priliku za vođstvo od 4 gola razlike.


Lazar Kukić je briljirao u drugom poluvremenu, posle još jednog njegovog gola najzad smo poveli sa četiri gola razlike, bilo je to u 54. minutu, a golu je prethodilo nekoliko vezanih grešaka na obe strane, što je išlo u našu korist pošto je vreme proticalo. Usledio je tajm-aut, posle koga su Francuzi pogreili, a Bgdan Radivojević postigao pogodak na prazan gol rivala za 25:20, Srbija je bila na korak od velikog trijumfa. Mada smo napravili nekoliko grešaka u napadu u preostalom vremenu, trijumf nije došao u pitanje, a jedino su Francuzi uspeli da smanje razliku na dva razlike, bilo je 26:24.

Na kraju, meč je završen golom našeg fantastičnog go,amna Milosavljeva u poslednjim sekundama i Srbija je stigla do prvih bodova.
Lazar Kukić je bio najefikasniji sa 6 golova, četiri u drugom poluvremenu, Marsenić je dao pet, a Đorđić je ostao na 4 iz prvog dela. Vađan je bio i učinak Orbovića sa tri pogotka, dva veoma važna u nastavku. Kod ”Trikolora” Kentan Mae je postigao najviše pogodaka, čak šest, ali sa linije penala, Abalo je dodao 4, a Ngesan tri gola. Već 9. januara je revanš u Francuskoj, ali je Srbija sa ovom pobedom jako blizu plasmana na kontinentalni šampionat.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

SPEKTAKLI SA SRBIJOM I AUSTRALIJOM: Amerikanci već počeli prodaju karata

Košarkaška reprezentacija SAD-a dolazi na Olimpijske igre u Parizu kao glavni pretendent na zlatnu medalju. Pogotovu što roster od 12...

POVEZANE OBJAVE