IN MEMORIAM: Petronije Pera Zimonjić

Bivši jugoslovenski košarkaši trener Petronije Zimonjić preminuo je u subotu u 79. godini života.

Srpska košarka ostala je siromašnija za velikog stručnjaka i još većeg čoveka – Petronija Zimonjića, profesora koji je iznedrio brojne generacije studenata, brinuo o o fizičkoj pripremi generacija košarkašica i košarkaša.

Jugoslovenskoj, srpskoj i svetskoj košarci je kao inovator dao mnogo. Bio je deo stručnog štaba ženskog tima KK Crvena zvezda koji je 1979. godine postao prvak Evrope i koji je kao trener predvodio Strahina Braca Alagić. Deo crveno-bele porodice bio je i kao nemerljiva pomoć Vladislavu Lučiću i KK Crvena zvezda 1993 i 1994. godine kada se crveno-beli tim okitio uzastopnim titulama prvaka Jugoslavije.

Brinuo se o kondiciji reprezentacije Jugoslavije u stručnom štabu Dušana Ivkovića kad su se Saša Đorđević, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Zoran Savić, Vlade Divac i drugi u Atini 1995. vratili na evropski tron.

Bio je kondicioni trener Beobanke, da bi potom sa Duškom Vujoševićem u Partizanu nastavio trofejni niz. Krajem prošle decenije vratio se na kratko u Crvenu zvezdu.

Foto: KK Crvena zvezda

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Oglasile se Delije pred meč sa Partizanom

Crvena zvezda u sredu od 19 sati na svom stadionu dočekuje svog najećeg rivala ekipu Partizana. Meč dva...

POVEZANE OBJAVE