Srbija blistala u Kreteju, Cupara sačuvao zasluženi bod!

Dvadeset godina smo čekali na trijumf nad Francuzima, a onda smo upisali pobedu i remi u samo četiri dana protiv velikog rivala.

Sa tri boda iz dva kola, protiv najjače selekcije u grupi, Srbija je jako blizu plasmana na naredno Evropsko prvenstvo, a prava je šteta što nas neće biti na Svetskom prvenstvu koje već 13. januara počinje u Egiptu. Tog dana naša selekcija će igrati treći meč ovih kvalifikacija, a protivnik će biti Grčka u Zrenjaninu. Odavno nismo gledali ovako motivisanu rukometnu reprezentaciju, i sigurno je da velike zasluge za ovaj, nadamo se preporod trofejnog sporta, idu na adresu španskog selektora Tonija Đerone.


Da nisu u Kretej došli samo da skupo prodaju kožu, srpski rukometaši pokazali su od starta meča sa ”Trikolorima”. Odmah smo poveli sa 2:0, nešto kasnije i sa 4:1, a po dva puta su pogđali Marsenić i Đorđić. Odgovorila je Francuska sa 3:0, Fabregas je dao tri vezana pogotka i rezultat je posle 10 minuta igre glasio 5:5. Do prvog vođstva aktuelni finalista Olimpijksih igara došao je tek u 14. minutu, tada je Luka Karabatić sa crte prevario Cuparu za 7:6.


Došao je red na naš tim, tri uzastopna pogotka u mreži Vensana Žerara i Srbija je opet vodila sa dve gola razlike, bilo je 9:7. U narednom periodu igralo se gol za gol, Srbija je čuvala prednost, da bi kod 12:11 opet uspeli da damo tri vezana gola i prvi put stignemo do četiri pogotka prednosti, 15:11. Igrali smo tri puta sa igračem manje, ali je odbrana u tim trenucima bila perfektna, pa smo čak i dali gol iz kontre preko Bogdana Radivojevića. Poluvreme je završeno sa 15:12 za Srbiju, a velike zasluge za takav rezultat ima golman Cupara koji je odbranio osam udaraca rivala, ali i Marsenić i Radivojević koji su dali po četiri gola.


”Trikolori” su bolje počeli u nastavku, dali su tri, a primili jedan gol, i spustili našu prednost na samo gol. U igru je ušao i Dika Mem, koji je bio na bekovskoj poziciji uz Melvina Ričardsona i Ngesana. Projektil mladog Jovice Nikolića, pa odbrana Cupare na ziceru Deske, i gol Marsenića sa crte i Srbija je opet vodila sa +3 u 40. minutu. Igrali smo odlično u odbrani, iz takve igre dva puta je mladi Vorkapić pobegao u kontri, ali je pogodio samo prvi put, prava šteta jer bi stigli opet na +4. Ovako, na polovini drugog poluvremena bilo je ”samo” 21:20 za Srbiju posle novog gola Fabregasa.


Opet se raspucao Đorđić, baš kada je naš napad počeo da posustaje, ali je odbrana i dalje bila perfektna kada bismo izbegli brzi centar. Lazar Kukić je igrao gotovo ceo meč, i u odbrani i u napadu, a on je naš glavni organizator igre i trebalo ga je sačuvati za finiš. U poslednjih deset minuta ušli smo sa golom viška, ali smo tada postigli fantastičan gol čuvenim ”cepelinom” preko Šutića i poveli sa 24:22. Ipak, posle samo dva minuta bilo je 24:24 posle gola Maea. Mogao je domaćin da povede, ali je zicer Fabregasu skinuo fantastični Cupara. Marsenić je pogodio sa crte, ali je odmah zatim naš tim zaradio dva minuta isključenja, čini nam se da su portugalske sudije malo ”pogurale” domaćina u finišu. Remili je izjednačio, ostalo je 4 minuta, ali i čovek manje za nas. Bez Cupare na golu Marsenić je dao svoj osmi gol, a onda je Milosavljev odbranio sedmerac Deski na dva minuta do kraja.


Imali smo gol viška i napad, ali je Kukić pogrešio a zatim i napravio opstrukciju pa su ga POrtugalci isključili. Do kraja smo igrali sa igračem manje, Kentan Mae je izjednačio, a Toni Đerona zatražio tajm-aut pred naš poslednji napad. Nismo dugo kombinovali, a sudije su podigle ruku za pasivan napad. Francuzima je ostalo 15 sekundi da daju gol sa igračem više i iščupaju pobedu koju nisu zaslužili. Šutirao je Engesan u poslednjoj sekundi, ali je Cupara sjajno reagovao i odbranio udarac. Meč je završen 26:26 i možemo potpuno biti zadovoljni, ne toliko ishodom, jer smo zaslužili pobedu, već kompletnim izdanjem naše selekcije.


Najviše pogodaka postigao je pivotmen Marsenić, čak osam, dok je jedan manje upisao odlični Đorđić.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

MILAN JE ZAVRŠENA PRIČA: Žiru potpisao za novi klub!

Najbolji strelac u istoriji reprezentacije Franuske Olivije Žiru od naredne sezone će igrati u američkom MLS-u nakon što je...

POVEZANE OBJAVE