Preminuo legendarni Borivoje Cenić: Prvi trener Dušana Ivkovića i osvajač prve medalje za jugoslovensku žensku košarku na velikim takmičenjima

Legendardni košarkaški trener Borivoje Bora Cenić preminuo je u 91. godini, saopštilo je Udruženje košarkaških trenera Srbije.

Bora je kao što smo ga svi znali neumorni radnik već više od šest decencija i prvo lice koje je svako mogao da ugleda kada uđe u Košarkaški savez. Postao je košarkaški trener sa 19 godina, a kao glavni trener bio je četvorostruki prvak Jugoslavije u ženskoj ligi, prvi trener Dušana Dude Ivkovića dok su čuveni seminari Trenerski dani dobili ime po njemu. Za sobom je ostavio mnogo prijatelja iz košarkaškog sveta i tužni smo što se danas opraštamo od njega, ali mu dugujemo jedno veliko hvala za sve što je napravio i ostavio u košarkaško nasleđe Srbije, saopšteno je iz UKT.

Cenić je četiri titule prvaka Jugoslavije osvajao sa košarkašicama Radničkog i to 1964, 1965, 1966. i 1968. godine. Sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije 1968. godine osvojio je srebrnu medalju na evropskom prvenstvu, prvu medalju za jugoslovensku žensku košarku na velikim takmičenjima.

Vodio je OKK Beograd, grčki Apolon, radio je u Kuvajtu, a u sezoni 1986/87 radio je sa mlađim kategorijama Partizana. Dobitnik je nagrade za životno delo Udruženja košarkaških trenera Srbije, nagrade Sportskog saveza Beograda i Srebrne lopte KSS.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

FINALE PRE FINALA: Poznati parofi polufinala Kupa Srbije

Voljom žreba u polufinalu Kupa Srbije sastaće se Crvena zvezda i Partizan, odnosno Radnički 1923 i Vojvodina. Žreb je odlučio da...

POVEZANE OBJAVE