SP u rukometu: “Faraoni” ispustili svetskog prvaka, Francuska se vraća na velika vrata

Selekcije Danske, Francuske, Španije i Švedske igraće u polufinalu Svetskog prvenstva u rukometu, čiji je domaćin Egipat.

U Kairu je odigrana jedna od najdramatičnijih utakmica u istoriji ovog sporta. Domaćin Egipat i aktuelni svetski šampion, selekcija Danske, nisu mogli do trijumfa posle 80 minuta igre, pa je o putniku u polufinale odlučivala serija sedmeraca. Imali su šansu i jedni i drugi da dođu među osam najboljih pre penal-ruleta, Egipat je propustio šansu u regularnom toku koji je završen 28:28, ali su zato izjednačili sa sedam metara u poslednjem napadu prvog produžetka, posle bespotrebno dobijenog crvenog kartona Mikela Hansena.

Nešto slično dogodilo u poslednjoj sekundi drugog produžetaka, samo na drugoj strani. Tada je dosuđen sedmerac za Dance zbog ometanja protivnika u izvođenju slobodnog udarca, pa su “vikinzi” dobili šansu da iz sedmerca poravnaju. Uspeli su u tome, a posle serije od po pet penala Danska je pogodila četiri, a “faraoni” tri. Junak pobede bio je fantastični golman Danske Landin Jakobsen. Najviše pogodaka za pobednika postigao je Mikel Hansen, čak 10, mada nije igrao u produžecima, dok je kod Egipta Najefikasniji bio Omar koji je deset puta pogađao mrežu Danaca.

Tako Egipat, predvođen selektorom Garsijom Parondom, nije uspeo da po drugi put uđe među četiri najbolje selekcije na svetu. Prvi put su to učinili pre tačno 20 godina, kada su u borbi za treće mesto poraženi od selekcije Jugoslavije.

Najlakši posao u četvrtfinalu imala je Švedska. Selekcija “tri krune” za rivala imala je nekadašnjeg vicešampiona sveta, reprezentaciju Katara koja je u četvrtfinale prošla zahvaljujući pobedi nad Argentinom, ali i porazu Hrvatske od Danske u poslednjem kolu druge faze takmičenja. Ipak, najbolja azijska selekcija nije imala realne izglede protic Skandinavaca koji su slavili sa 12 golova razlike. Izjednačena borba vodila se samo do finiša prvog poluvremena, a kada je Švedska otišla na +4, ta razlika se u nastavku samo povećavala, da bi u par navrata iznosila i 14 golova. Luka Pelas je predvodio Švešane sa 8 golova, dok je najbolji kod Katara bio Marzo sa 5 golova.

Evropski prvak Španija je, nešto lakše od očekivanog, slavila protiv drugoplasirane ekipe sa prethodnog Mundijala, Norveške sa 31:26. Već posle prvih 30 minuta “furija” je vodila sa šest golova prednosti, a Skandinavci nisu u nastavku nijednom spustili razliku ispod tri gola. Dujšebajev sa 8, te Marćan sa 6 golova bili su najefikasniji u redovima Španije, dok je Jondal dao 6 golova za Norvešku. Najbolji rukometaš skandinavske selekcije Sagosen, zaustavljen je na 4 pogotka.

Dramatičan je bio i okršaj Francuske i Mađarske, gde se takođe igrao produđetak, ali ni izbliza nije bilo uzbudljivo kao u duelu Egipta i Danske. “Trikolori” su imali tri gola viška na tri minuta pre kraja regularnog dela, ali je Mađarska izborila remi. Ipak, u dodatnih deset minuta Francuzi su kontrolisali i igru i rezultat i idu u polufinale, što je lep uspeh nakon 22. mesta na prethodnom Mundijalu. Gigu je dao 6 golova za Francuze, a sve je postigao u prvih 30 minuta. Deska je dodao 5, a Remili 4 gola za pobednika. Banhidi je dao 6 golova za Mađare, Lekai i Boka bili su strelci po pet puta.
U polufinalu će se sastati Francuska – Švedska i Španija – Danska.

Danska -Egipat 39:38(28:28,16:13) posle sedmereca
Španija – Norveška 31:26(21:15)
Švedska – Katar 35:23(14:10)
Francuska – Mađarska 35:32(30:30,12:14) posle produžetka

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

LALATOVIĆ PRED PARTIZAN: Igramo na njihovom terenu i oni su apsolutni favoriti

Fudbaleri Spartaka iz Subotice sutra nastavljaju takmičenje u Superligi Srbije. Nakon reprezentativne pauze, gostuju Partizanu. Imaju 4 boda manje od...

POVEZANE OBJAVE