Stojić: Odluke FSS potpuno paradoksalne, nema tamo dovoljno kompetentnih ljudi

Poznati menadžer, Ranko Stojić, izneo je svoj stav po pitanju najave da igrači iz EU neće imati status inostranih igrača u Srbiji.

Stojić je ocenio da je potez paradoksalan i da u Savezu nema dovoljno kompetentnih ljudi.

Imamo potpuni paradoks u odlukama FSS-a: Prošlog leta su odlučili da svaki tim u Superligi mora da ima u startnoj postavi dvojicu startera ispod 21 godine, koji moraju da odigraju makar poluvreme. A, sada će da donesu potpuno kontradiktornu odluku, kojom će dozvoliti veći broj inostranih igrača u Superligi!? Nadam se da se u FSS-u neće naljutiti, ali moram da kažem da verujem kako imaju dobru volju i nameru kada donose određene odluke, ali da nemaju dovoljno kompetentnih ljudi, rekao je Stojić za Mozzartsport.

On je dodao da priča o usklađivanju sa zakonima EU nije realna, a evo i zbog čega.

Pratio sam komentare, vidim da ima dosta i neznanja, poluznanja. Čini mi se da, kako je to običaj kod nas, svako gleda na osnovu svog interesa, govorim za bilo koju stranu. Crvena zvezda je imala i pre godinu-dve ideju da uskladimo zakone sa Evropskom unijom, jer smo pridrženi član. I to je tačno. Ali! U mnogo zemalja EU nas ne gledaju kao pridruženog člana, ne postoji princip reciprociteta.

U Italiji naši fudbaleri nemaju status „domaćeg“ igrača, iako smo pridruženi član EU. Nije tako bilo do skoro ni u Francuskoj, gde se promenilo pre nekoliko godina i to tako što je Poljska, dok je bila pridruženi član, izvršila pritisak zbog svojih sportista, mislim da je košarkašica ili odbojkašica bila povod. U Nemačkoj, recimo, naši mladi igrači se ne tretiraju kao stranci, ali ne mogu da igraju za mlade timove, već samo za A sastave. U Sloveniji, gde sam radio, mogu trojica igrača van EU da budu u timu, ali Srbi nemaju status domaćih fudbalera.

Stojić je ocenio da u ovoj odluci nema dugoročnog interesa.

Ne vidim u toj odluci neki dugoročni interes. Govori se da se odluka menja zbog evropskih utakmica, da bi naši timovi bili konkurentniji, a pitanje je koliko naši klubovi igraju mečeva na međunarodnoj sceni godišnje. Dalje, smanjiće se prostor za razvoj mladih fudbalera ne samo u našim najvećim klubovima, već će uticati i na, uslovno rečeno manje, iz kojih igrači idu dalje u Zvezdu, Partizan. Mi ovakvim odlukama praktično priznajemo da naš sistem rada nije dobar i da se bolje, kvalitetnije radi u nekim drugim državama. Bojim se da naši najveći klubovi ne gledaju ni svoj dugoročni, niti opšti interes, zaključio je nekadašnji golman Partizana.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

U PROBLEMU: Srpski reprezentativac pao na doping testu!

Srpski sport zatekla je informacija u vezi sa plivačem Urošem Nikolićem. Prema saznanjima portala Sportklub, utvrđeno je da je tokom...

POVEZANE OBJAVE