Landin začarao mrežu, Danci ostaju na krovu sveta!

Danska – Švedska 26:24 (13:13)

Rukometaši Danske osvojili su zlatnu medalju na 27. Svetskom prvenstvu u rukometu u Egiptu i tako svetsku krunu, osvojenu pre dve godine u Nemačkoj, sačuvali u svom vlasništvu.

U novom skandinavskom finalu Danska je pobedila Švedsku, sigurno najprijatnije iznenađenje prvenstva, dok je u Nemačkoj srebro pripalo Norveškoj. Veliko finale imalo je sve što je potrebno, dve odlične ekipe i neizvesnost, koja je trajala do samog kraja.

Najbolja ilustracija za to je podatak da je neka ekipa prvi put imala tri gola prednosti tek u 47. minutu kada je Danska povela sa 23:20. Poslednju priliku da se vrate u meč Šveđani su imali na dva i po minuta pre kraja, ali je tada fantastični golman Danske, Landin Jakobsen, odbranio sedmerac Vaneu. Golman “vikinga” je bio prevaga u ovom meču, blistao je u drugom poluvremenu, dovodeći do očaja krilne igrače Švedske, a poznato je da je to najjača karika u igri selekcije “tri krune”.

Posle reprezentacija Rumunije i Francuske, Danska je tek treća selekcija sveta koja je uspela da odbrani svetsku titulu. Švedska je poslednji put bila najbolja na planeti 1999. godine, kada je Mundijal takođe igran u Egiptu, a poslednji put su u finalu igrali dve godine kasnije, 2001. godine, kada su takođe stigli do srebra.

Pored golmana Landina, još jednu odličnu partiju pružio je najbolji rukometaš prethodnog Mundijala, Mikel Hansen. On je postigao najviše golova za pobednika – 6, dok je Nilsen postigao jedan manje. Četiri gola dao je Holm, a 3 Saugstrup. Kod Šveđana Hampus Vane je pet puta tresao mrežu Danaca, dok je četiri puta precizan bio Lagergren.

U borbi za bronzu Španija je pobedila Francusku i ostavila “trikolore još jednom bez odličja. “Furija” je slavila sa 35:29 uz odličnu igru braće Dujšebajev. Aleks je postigao 8, a Danijel, koji je blistao u polufinalu, šest golova. Kod Francuza levokrilni rukometaš Deska postigao je 7 golova.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

ZAVRŠIO EPIZODU U RUSIJI: Nekadašnji šampion Evrope pronašao novi angažman

Košarkaška prvenstva širom Evrope ulaze u završnu fazu. Isto je i sa takmičenjem u Izraelu. Tamošnji Hapoel Jerusalim je za...

POVEZANE OBJAVE