Partizanov priručnik o Ligi konferencija i učešću u Evropi [VIDEO]

Analitičar Fudbalskog kluba Partizan Vlada Ćujić pojasnio je sve nedoumice u vezi sa novim takmičenjem Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) pod nazivom Liga konferencija.

Upravo je to takmičenje koje je najbliže Partizanu i u kojem će učestvovati sa još dva srpska kluba – trećeplasirani tim na tabeli i osvajač Kupa (prim.aut. ukoliko to ne bude neko od prva tri tima na tabeli).

Partizan će sa koeficijentom od 18,000, potencijalno, kvalifikacije za Ligu konferencija krenuti od drugog kola, baš kao i ostala dva srpska predstavnika. Upravo taj koeficijent crno-belima obezbeđuje status nosioca u svakoj kvalifikacionoj rundi. Podsetimo, od naredne sezone Partizanu se briše sezona 2016/2017 u kojoj je klub iz Humske sakupio tek 0,5 bodova eliminacijom od Zaglebja, te će od sezone 2021/22 imati šansu da poprave svoj bilans.

Prema projekciji, ukoliko se plasiraju u grupnu fazu ovog takmičenja, Partizan bi žreb čekao iz drugog šešira, potencijalno iz prvog, ali od toga zavisi hoće li pojedini favoriti pretrpeti iznenađujuću eliminaciju.

Žreb za drugu rundu kvalifikacija je 12. jula, a mečevi su na programu 22. i 29. jula.

Ukoliko bi Partizan nadoknadio bodovnu razliku za Crvenom zvezdom, koja u ovom trenutku iznosi devet poena, te osvojio šampionsku titulu, izborio bi učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Krenuli bi od drugog kola kao nosioci, a posle toga im taj status više ne bi bio omogućen. Upravo je šampionsko mesto jedini način da se neki srpski tim domogne i Lige Evrope.

Neuspeh u kvalifikacijama za Ligu šampiona značio bi selidbu u plej-of za Ligu Evrope, a eventualni krah mogao bi da bude spasen igrama u Ligi konferencija.

Kada je reč o nagradnim fondovima, što posebno zanima domaće klubove, u Ligu konferencije biće uneto oko 56 odsto ukupnog novca koji dobija Liga Evrope. Kako drugo po redu UEFA takmičenje ima ukupan nagradni fond od 450.000.000 evra za 32 takmičara, za Ligu konferencija obezbeđeno je oko 250.000.000. Samo učešće u Ligi Evrope prošlog leta donosilo je 2.920.000 evra, dok će klubovi koji izbore plasman u Ligu konferencija zaraditi oko 2.000.000 evra. Premije u grupi iznosile su 190.000 evra za nerešen rezultat, odnosno 570.000 u slučaju trijumfa, te bi od jeseni na nivou Lige konferencija iznosile oko 130.000 evra za remi i 380.000 za pobedu.

Treba naglasiti i to da Liga konferencija i te kako donosi dosta prednosti, posebno na planu koeficijenata. Naime, svako od takmičenja donosi određeni broj bodova. Primera radi, Ligi šampiona, ukoliko jedan tim, počevši od grupne faze, pa sve do samog kraja, pobedi na svakoj utakmici, uzeće 38 bodova. U Ligi Evrope je 34, dok je u Ligi konferencija to 30. Za klupski koeficijent bodovaće se dostizanje određene faze takmičenja, a ne samo učešće kako je do sada bilo. Recimo, ako preskoči sve prepreke i domogne se grupe, Partizan će imati zagarantovana dva i po boda. Da bi klub stekao pravo na jačanje koeficijenta u grupnoj fazi prvobitno mora da odbrani bonus bodove iz kvalifikacija, tako što će zabeležiti ili tri remija u šest utakmica ili nerešen ishod i pobedu. Tek nakon toga sleduju mu bonus bodovi, pri čemu slavlje donosi dva, a remi jedan poen.

Još jedna novina je i ta da će prvoplasirani timovi iz grupnih faza Lige Evrope i Lige konferencija izboriti direktan plasman u osminu finala, dok će drugoplasirane ekipe iz Lige Evrope igrati svojevrsni plej-of sa ekipama koje su bile trećeplasirane u svojim grupama Lige šampiona. Isto će biti i sa Ligom konferencija. Uksrtiće koplja sa timovima koji dođu iz Lige Evrope.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

Modrić u italijanskom gigantu? Ako pitate legendu, to bi bio pun pogodak!

La Gazeta delo Sport objavila je intervju sa legendarnim hrvatskim napadačem Alenom Bokšićem. Naime, jedan od klubova za koje je...

POVEZANE OBJAVE