Tomašević: Broj stranaca poguban za srpsku košarku, treba premirati ekipe koje forsiraju domaće igrače

Bivši košarkaš Crvene zvezde i Partizana, Dejan Tomašević, ocenio je da je broj stranaca u najboljim srpskim klubovima poguban za srpsku košarku.

Ono što meni smeta, ne samo kod Zvezde i Partizana – možda čak i više u drugim, velikim sredinama – je veliko prisustvo stranih igrača. I mislim da je to pogubno za srpsku košarku i da je to znak da nismo na dobrom putu. Razumem ambicije klubova, ali interes srpske košarke je da igraju naši mladi igrači i ja sam siguran da mi imamo mnogo mladih igrača kojima bi trebalo dati šansu, rekao je Tomašević u razgovoru za “Sputnjik”.

On je poručio trenerima da budu hrabriji, a mladim igračima da treniraju duplo više nego stranci.

Ja bih voleo da treneri budu hrabriji, da i sami igrači budu strpljiviji i vredniji i svakako je da će se to uloženo vratiti. I mi da nismo imali šansu i pravo na grešku kada smo počinjali ne bismo nikada došli do toga dokle smo došli. Apelujem, iz ove pozicije, na ljude koji vode klubove i same trenere da daju šansu više nego do sada mladim, našim igračima. Ali, pre svega je to apel na mlade igrače da moraju tu šansu da zasluže i da moraju da treniraju barem duplo više nego bilo koji strani igrači.

Tomašević nije siguran da se taj problem može rešiti zabranom.

Ne znam da li je to moguće zabranom. Nisam siguran da bi se to dozvolilo. Evo, sada je Vlada Srbije svim prvoligaškim i, čini mi se, drugoligaškim klubovima dodelila novac podjednako. Mislim da bi tu trebalo da se napravi razlika i da se premiraju one ekipe koje forsiraju domaće igrače. U svakom slučaju, mora da se nađe neki modus i mislim da mi ne trebamo da se poistovećujemo sa španskim, italijanskim ili nemačkim ekipama. Uvek je ovde filozofija bila ulaganje u mlade, domaće igrače i mislim da na tome treba da se insistira. Mislim i da bi trebalo da se sa ostalim Savezima iz stare Jugoslavije napravi neki model i ograniči taj broj stranaca, zaključio je bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

PRILIKA KARIJERE! Bivši golgeter Partizana u transferu od 30 miliona evra ide u italijanskog velikana?

Nekadašnji golgeter beogradskog Partizana Umar Sadik (27) mogao bi od naredne sezone nastupati u italijanskoj Serie A. Prema pisanju stranih...

POVEZANE OBJAVE