Srbija ,,overila” plasman na EP: Petrušev i Anđušić nerešiva enigma za Gruziju

Gruzija – Srbija 66:92
(10:13, 21:24, 20:28, 15:27)

Košarkaši reprezentacije Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo pošto su savladali Gruziju u Tbilisiju sa 66:92 u petom kolu kvalifikacija.

Trebalo je ,,plavima’’ vremena da upale motor, pa se pravo lice srpskog tima videlo u drugom poluvremenu. Bila je Srbija bez Marka Gudurića i Vasilija Micića, koji bi trebalo da se priključe ekipi do nedelje, ali po svemu sudeći neće ih trošiti Kokoškov.

Odbrana Srbije izgledala je veoma organizovano na startu duela, te su u prvih šest minuta sveli Gruziju na svega dva poena! Više od polovine poena za ,,orlove’’ do tada postigao je Petrušev – 6. Ubrzo su domaći uspeli da smanje greškama naše reprezentacije i serijom od 8:0 dođu do egala.

Izuzeztno mali broj poena, sa dosta prekida karaterisao je ovu utakmicu u prvom poluvremenu. Posle 14 minuta igre, Gruzija je stigla do svog prvog vođstva. Pokretači domaće selekcije bili su Šermadini i Frenkamp, pa je akcenat odbrane ,,orlova’’ bio na njima dvojici, ali su oni ipak uspevali da se ,,provlače’’.

Nije ovo bila lepa na oko utakmica, a koliko problema su u napadu imali i jedni i drugi, govori i podatak da se pogodak sa linije za tri poena čekao 19 minuta! Upisali su je Gruzijci, nakon prethodnih 12 promašaja. Ubrzo je odgovorila Srbija, odnosno Danilo Anđušić koji se podigao i doneo ,,orlovima’’ pet poena prednosti. Srbiju je u prvom poluvremenu nosio Filip Petrušev, koji je uspevao gotovo svaku šansu da iskoristi i na pauzu ode sa 16 poena u svom džepu. Odličan je bio i Anđušić sa 10 poena i bilo je neophodno da njima pomogne još neko u nastavku susreta.

Uspevala je Srbija da dođe do korektne prednosti u nastavku, na krilima upravo Petruševa i Anđušića, koji su uspevali da nasamare odbranu Gruzijaca, a trojkom Radanova bilo je +11. Stala je Gruzija, nije ni da su nešto kretali, već su pojedine greške Srbije omogućili pojedine lake poene domaćinu.

Šut za tri poena je proradio u redovima Srbije, pa je razlika u korist gostiju rasla i uz pomoć tog segmenta igre. Razigrali su se izabranici Igora Kokoškova, kojeg je danas menjao njegov pomoćnik Dejan Milojević i bez problema su priveli meč kraju.

Doslovno je vrištao selektor Ilijas Zuros u završnici meča nezadovoljan odbranom svog tima, dok je Srbija uspela da pojača svoju odbranu, što je sa razigranim napadom bila dobitna kombinacija. Pred samu završnicu, procenat šuta za tri u timu Srbije bio je preko 60 odsto! Kada se uzme u obzir očajna realizacija u prvom poluvremenu, jasno je koliko je šut doprineo.

Petrušev je bio sjajan sa 27 poena, dok je Anđušić upisao 22. Kod Gruzijaca se istakao Šermadini sa 20.

Ovim trijumfom, Srbija je došla do treće pobede u grupi i plasirala se na kontinentalni šampionat. ,,Orlovi” su na drugom mestu, iza Gruzije, koja se kao jedna od zemalja domaćina već kvalifikovala. Finska je na skoru 2-3, dok je Švajcarska na 1-4.

Pratite nas na Instagramu i Facebooku

Najnovije vesti

NAKON OSVAJANJA SKUDETA: Inter dovodi 3 vrhunska pojačanja za narednu sezonu!

Plan Đuzepea Marote je jasan: Direktor Intera želi da prodajom nekih igrača zaradi 100 miliona evra i da od...

POVEZANE OBJAVE